Televisioiden hype-sanoja vuonna 2018 ovat 4K, hdmi 2.1 ja hdr - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tällaista televisiota sinulle kaupataan vuonna 2018 – yhdessä uudistuksessa piilee miinakenttä

4K-tarkkuus on lyömässä läpi televisioissa ensi vuonna. Asiantuntija varoittaa kuitenkin toisen uuden teknologian sudenkuopista The Guardian -lehdelle.

4K on tärkeimpiä iskusanoja televisiokaupassa.­

2.1.2018 7:00

Mitä on luvassa televisioihin vuonna 2018? IS Digitoday kokosi ennusteita, jotka ovat peräisin The Guardian -lehdestä, Forbesilta ja Consumer Reportsilta.

4K

Markkinatutkimusyhtiö CCS Insight ennakoi The Guardianille, että televisioissa jo yleistynyt korkeampi 4K-näyttötarkkuus lyö lopullisesti läpi vuonna 2018. Kehitystä vauhdittaa hintojen roima putoaminen.

4K tarkoittaa yksinkertaistettuna kaksi kertaa tavallista teräväpiirtoa tarkempaa kuvaa. 4K viittaa niihin noin 4000 kuvapisteeseen, joita tekniikassa piirretään poikittaissuunnassa ruudulle.

4K-sisältöjen saatavuudessa on kuitenkin vielä tekemistä. Siinä missä ainakin Netflix ja Amazon ovat etunenässä alkaneet tukea 4K:ta, voi tavallisten tv-lähetysten kohdalla kulua vielä pitkä tovi ennen kuin 4K-telkkarista on niiden katselussa hyötyä.

Ruutukoko

Consumer Reports, jonka keräämät arviot koskevat lähinnä Pohjois-Amerikkaa, ennakoi entistäkin isompien ruutukokojen valtaavan esittelytilaa myymälöissä – ja sitä kautta myös kodeissa.

Vähintään 65-tuumaisten töllöjen suosiota edesauttaa hintojen laskun ohella 4K-tarkkuuden yleistyminen sisällöissä, koska siitä katsotaan olevan kunnolla iloa vasta isommissa ruuduissa.

Suurta tv:tä hankkivan saattaa silti kannattaa odottaa vielä vuosi, sillä uudet ja entistä tehokkaammat lcd-paneelien valmistustekniikat voivat laskea hintoja entisestään tulevan vuoden aikana.

Eripuraa hdmi:stä

Yksi televisioihin odotettu tekniikka on uusi versio hdmi:stä (high definition multimedia interface), joka on tapa siirtää kuvaa ja ääntä vaikkapa pelikonsolista televisioon.

Hdmi:n uusi versio 2.1 kiinnostaa monia, koska se mahdollistaa esimerkiksi entistä sujuvamman kuvan videopeleihin, Forbes-lehti huomauttaa. Sen mukaan teknologia tulee eri televisioihin vuoden 2018 aikana, ja vuoden päästä "on täysin mahdollista löytää loistavia tv-tarjouksia, joissa hdmi 2.1 on mukana".

Tutkimusyhtiö NPD on kuitenkin täysin vastakkaista mieltä.

– Kukaan ei välitä hdmi 2.1:stä, eikä pitäisikään. Se ei ehdottomasti ole syy ostaa tai olla ostamatta televisiota, NPD:n Stephen Baker tylyttää Consumer Reportsille.

Myös tutkimusyhtiö IHS olettaa, ettei tekniikkaa vielä juuri nähdä ensi vuoden televisioissa. Lisäksi se nähdään tarpeellisena vasta 8K-televisioissa.

HDR

Toinen tekniikka, hdr, löytyy jo monesta televisiosta. Ongelma on kuitenkin, että toteutuksen laatu vaihtelee televisiosta toiseen, eikä ostaja voi välttämättä todeta asiaa kuin vasta kotona.

Hrd tulee sanoista high dynamic range ja se on tarkoitettu parantamaan väritoistoa, kontrastia ja kirkkautta. Lisäksi sen avulla pyritään esittämään mustat kohdat oikeasti mustina eikä harmaina, kuten perinteisesti on käynyt.

Aiemmin tyypillisesti vain kalliimmat televisiot ovat pystyneet tarjoamaan kunnollisen hdr:n, mutta nyt Consumer Reports toivoo tilanteen muuttuvan.

CCS kuitenkin varoittaa hdr:n kärsivän standardiongelmista. Lisäksi sen rasitteiksi lasketaan valmistajien tuki, tuotantokustannukset ja hdr-sisältöjen lähettämiseen liittyvät kulut ja vaikeudet.

– Kun ostat television, se voi vaikuttaa viimeisimmältä ja parhaimmalta, mutta hdr on yhä formaattien miinakenttä, jossa ostajalla on oltava oikea televisio, oikea boksi ja oikea sisältö, CCS:n Paolo Pescatore sanoo The Guardianille.

Kuten 4K:sta, myös hdr:stä on hyötyä vain sitä tukevien sisältöjen kanssa. Tätä tosin on elokuvasisältöjen ohella tarjolla uusissa Xbox One X- ja Playstation 4 Pro -konsoleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?