Kiinalaisessa nettiostoksessa piilee riski – saatat joutua vastuuseen jälkikäteen

Halpa nettiostos EU:n ulkopuolelta päätyy usein kirpputorille. Myyty esine voi kuitenkin palata kummittelemaan ikävillä tavoilla.

Halvat nettiostokset EU:n ulkopuolelta ovat usein houkuttelevia. Monissa tapauksissa tuotteen ostaja ja eteenpäinmyyjä vastaa sen turvallisuudesta.

27.12.2017 7:00

Euroopan unionin ulkopuolelta, kuten Kiinasta, ostetut tavarat voivat sisältää monia päällepäin näkymättömiä vaaroja. Vaikka uhka ei kohdallasi toteudu, se voi toteutua tavaran seuraavalla omistajalla, jos tuote myydään eteenpäin.

– Kuluttajat aika huolettomasti ostavat ja tilaavat tuotteita EU:n ulkopuolisista nettikaupoista. Usein ajatellaan, että tuotteille on pakollisia ennakkotarkastuksia, ja turvallisuutta valvotaan muutenkin kuin pistokokein, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula harmittelee.

Kuluttaja on vastuussa

Tukes julkaisi hiljattain kattavan artikkelin aiheesta. Sen kantavana teemana on kuluttajan vastuu. Vastuun selvittäminen eteenpäin myydystä tuotteesta voi kuitenkin olla konstikasta.

– Se riippuu aika paljon tuotteesta ja tuotteen lainsäädännöstä. On joitakin tuotealueita, kuten sähkölaitteet ja kemikaalit, joissa myyjä vastaa tuotteen turvallisuudesta riippumatta siitä, harjoittaako myyntiä liiketoimintana tai yksityisesti, Kerttula sanoo.

Kuitenkin esimerkiksi lelujen tai kosmetiikan tapauksessa vastuu lankeaa vasta, kun myynti on liiketoimintaa. Sitten pitää erikseen pohtia, missä menee yksityisen myynnin ja liiketoiminnan raja.

– Jos tuo tuotteita maahan myydäkseen niitä eteenpäin, se on jo liiketoimintaa.

Kerttulan mukaan kuluttajan ei tarvitse pelätä vankilaa tai isoja sakkoja, mutta vahingonkorvaukseen voi joutua, jos tuotteen ostaja päättää sellaista vaatia.

Ja jos tuote määrätään virallisesti takaisin vedettäväksi, on kuluttajan kerättävä myymänsä tuotteet takaisin. Ostajilla on myös oikeus saada rahansa takaisin.

Älä luota yksin CE-merkkiin

Kun ostat tuotteen EU:n ulkopuolelta, altistat itsesi tai sen myöhemmän omistajan monelle ongelmalle. Lievimmässä tapauksessa et koskaan saa tuotetta, tai sinulla ei ole mahdollisuutta palauttaa puutteelliseksi osoittautunutta tuotetta.

Pahimmillaan voit saada sähköiskun vaarallisesta sähkölaitteesta tai lapsesi voi tukehtua väärällä ikärajalla varustetun lelun sisältämiin nappiparistoihin.

Kerttulan mukaan kuluttajan tulisi olla erityisen varovainen ostaessaan sähkölaitteita, leluja tai kosmetiikkaa. Viimeksi mainituissa voi olla haitallisia ja jopa syöpää aiheuttavia aineita.

Tarkista ainakin, että tuotteessa on CE-merkintä. Sen avulla valmistaja vakuuttaa, että tuote täyttää kaikki EU:n tuotteelle asettamat vaatimukset.

Vaarana ovat kuitenkin väärennetyt CE-merkinnät. Tämän takia pelkkään merkintään ei voi luottaa, ja ostajan tulisi selvittää, millaiset käyttöohjeet tuotteen mukana tulevat. Ovatko ne esimerkiksi suomeksi ja onko suomen kieli suhteellisen virheetöntä?

Vaivannäkö kannattaa

Voit itse tarkistaa vaatimusten vastaisiksi tiedetyt tuotteet joko Tukesin markkinavalvontarekisteristä tai koko EU:n laajuisesti Rapid Alert System -verkkosivuilta. Tuotteen puuttuminen näiltä listoilta ei kuitenkaan ole vielä tae sen turvallisuudesta.

– Esimerkiksi jos tuote on erityisen edullinen verrattuna muihin vastaaviin tuotteisiin, kannattaa miettiä, miksi se on niin edullinen ja onko siinä säästetty esimerkiksi turvallisuudesta, Tuiri Kerttula opastaa.

Jos kuitenkin aiot shoppailla vaikkapa kiinalaisissa nettikaupoissa, on paikallaan lukea taannoiset ohjeemme ostajalle. Asioi isoissa ja tunnetuissa kaupoissa, ja tarkista myyjien taustat ennen ostopäätöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?