”Meillä oli kaikki samat ideat” – Nokian guru kertoo, miten Apple kopioi aluksi Nokiaa - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Meillä oli kaikki samat ideat” – Nokian guru kertoo, miten Apple kopioi aluksi Nokiaa

Yksi Nokian neronleimauksista oli vaihdettavat värikuoret.

Julkaistu: 25.12.2017 16:00

Nokian entinen suunnitteluguru Frank Nuovo kertoo, miten personoidut kännykät saivat alkunsa.

Maailman eniten myytyjen kännyköiden suunnittelija on pettynyt nykyisiin puhelimiin. Laitteista puuttuvat ominaisuudet.

– Tehdään puhelimia, joissa on vain iso näyttö ja se on siinä, Nokian entinen design-johtaja Frank Nuovo valittaa.

Nuovo on pannut merkille, miten nykyiset kännykkävalmistajat yrittävät erottautua massasta. Apple ja Samsung haluavat näyttää persoonallisilta, kun ne laittavat puhelimiinsa vaihdettavat kuoret.

– Me muuten Nokialla vaihdoimme kuoret jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Vaihdettavia kuoria oli meillä jo peruspuhelimissa.

Nuovolla jos kenellä on varaa antaa arvioita kännyköistä. Hän on mies, joka suunnitteli Nokian maailmanvalloituksessa kaikki menestyskännykät.

Hän oli 28-vuotias aloittaessaan Nokialla. Uran alku johtui sattumasta.

Frank Nuovo esitteli suunnittelemaansa älykelloa kuluttajaelektroniikkamessuilla Los Angelesissa 2014.

Opiskelujensa jälkeen Nuovo työskenteli suunnittelutoimistossa Yhdysvalloissa. Oli jouluaika. Nuovo oli yksin toimistolla, kun puhelin pirisi. Soitto tuli Nokialta, joka pyysi suunnittelemaan tulevaa kännykkää.

Nuovo toi designin yhtiöön. Ennen Nokiaa hän oli suunnitellut autoihin ylellisiä sisustuksia.

Ihmiset ihastuivat Nokian linjakkaisiin luureihin. Niitä oli näppärä käyttää. Niissä oli uusia, kutkuttavia ominaisuuksia.

Oli banaani- ja simpukkamallia, oli erilaista näppäimistöä.

Milloin Nokia toi tarjolle kynänmallisen kännykän, milloin suunnikkaan muotoisen pelikoneen.

Tylsiä nykylaitteita

Suunnittelijan kannalta kännykkämaailma on mennyt tylsäksi. Nuovon ei tarvitse tästä kärsiä. Nykyisin hän toimii itsenäisenä teollisena suunnittelijana ja asuu Kaliforniassa.

Suosikkipuhelinta Nokia 3310 -mallia ja sen seuraajaa 3330-mallia myytiin 126 miljoonaa kappaletta. Jos kaikki puhelimet laitettaisiin riviin, se ulottuisi Helsingistä Chilen Santiagoon, Nokia hehkutti tiedotteessa.

56-vuotias Nuovo kertoo palanneensa juurilleen. Tilanne on kuin Nokian varhaisvaiheessa, jolloin nuori mies alkoi suunnitella uuden tekniikan laitteita huimapäiselle yrittäjälle.

– Olen palannut käsin tehdyn suunnittelun, upean kynän ja paperin pariin.

Hahmotelmat ensimmäisistä kännyköistä syntyivät lyijykynällä paperille.

Nokian jälkeen Nuovo on suunnitellut erilaisia mukana kuljetettavia älylaitteita ja sovelluksia, kuten älykelloja ja älysilmälaseja.

Nuovo uskoo puettavaan tietotekniikkaan. Englanniksi termi kuuluu wearable.

Maailma muuttuu siihen suuntaan, että tietotekniikkaa on upotettuna joka paikkaan. Älykello mittaa sykettä, älyvaate kerää terveystietoa, auto ajaa paikannusjärjestelmän avulla.

Kännyköistä Nuovo uskoo, että ne muuttuvat taipuisiksi. Laite mahtuu taskuun. Tietoa voi katsella vaikka virtuaaliselta näytöltä.

Frank Nuovon suunnittelema Nokia 8110 -malli esiintyi elokuvassa Matrix. Kansa alkoi kutsua kaarevan muotoista puhelinta banaanipuhelinta.

Nuovon mielestä ihmisille on tärkeää tietojen ja kokemusten jakaminen.

– Uskon, että puhelin on ihmisille läheinen. Sillä voidaan jakaa viestejä ja liikkuvaa kuvaa.

Puettavan tietotekniikan maailmassa kaikki tieto on yhteisessä pilvessä. Eri päätelaitteet keskustelevat keskenään. Kuluttajan valinta on, minkälaisella laitteella hän hankkii tietoa.

– Maailma menee siihen suuntaan, mikä on nähtävissä Iron man -elokuvissa, Nuovo sanoo.

Laitteet tietävät kaiken mahdollisen. Ne tunnistavat, mitä keho tekee ja mitä ympäristössä tapahtuu. Tietoa ovat valtavat määrät, mikä tuo omat haasteensa.

– Miten ihminen onnistuu saamaan sellaista tietoa, joka auttaa turvallisuudessa ja päätöksen teossa, kun on hullut määrät kaikenlaista tietoa?

Nokia näki tulevaisuuden varhain

Nokian ideanikkareilla oli visio älylaitteiden tulosta jo vuosituhannen vaihteessa. Yhtiön tuotesuunnittelu visioi, että kannettava olisi ihmevekotin, että sillä pystyy katselemaan liikkuvaa kuvaa, ottamaan kuvia, surffailemaan netissä.

Frank Nuovon suunnittelema 1100-malli on maailman myydyimpiä puhelimia. Kehittyville markkinoille suunnattua puhelinta on myyty yli 250 miljoonaa kappaletta.

Nokia suunnitteli älykelloa ja tietokoneen tapaista tablettia.

Nokian muotoilujohtaja Frank Nuovo visioi New Yorker -lehdessä vuonna 2001, että tulevaisuuden telefooni on ”teknofooni”. Laite on yhteydessä tietokoneeseen, siinä on muun muassa mp3-soitin.

Nuovo ennusti, että kännyköille käy kuin muille kuluttajatuotteille. Tulee erilaisia vaihtoehtoja.

Kännykän ostaja on samanlaisessa tilanteessa kuin jos hän olisi valitsemassa kumitossujen, polkupyörän, moottoripyörän ja auton väliltä. Hän tarvitsee niitä kaikkia tarpeesta riippuen.

Nuovon visiot kuulostivat villeiltä aikoina, jolloin kännykällä vain soitettiin puheluita ja lähetettiin tekstiviestejä.

– Kaikki mitä me Nokiassa aikoinaan visioimme, on nyt toteutunut, Frank Nuovo sanoo.

Nokian unelmoima maailma toteutui, mutta ilman Nokiaa. Microsoft osti Nokian kännykät 2013.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Frank Nuovo Nokian pääkonttorin edessä Espoossa 2001. Kädessään hänellä on suunnittelemansa Nokian Zippo-malli.

Markkinajohtaja Nokia osasi vuosituhannen vaihteessa veikata oikeaa hevosta. Silti se kaatui. Nuovo sanoo, ettei voida osoittaa yhtä henkilöä tai tekijää syylliseksi.

– Jos ongelman syy olisi niin helppo, virhe olisi aikoinaan helposti korjattu.

Nuovo sanoo, että Nokia oli toisenlaisessa tilanteessa kuin esimerkiksi haastajana markkinoille tullut Apple. Applella ei ollut paljon hävittävää. Se toi tarjolle yhden mallin.

Apple teki läpimurron esittelemällä kosketusnäyttöön pohjautuvan iPhone-älypuhelimen.

– Meillä oli kaikki samat ideat, joita oli Applella.

Nokia oli tehnyt testejä älypuhelimella. Se tunsi kosketusnäytön.

Nuovon mielestä moni tekijä vaikutti Nokian kompastumiseen. Hän mainitsee kaksi perusheikkoutta. Ongelmat olivat olemassa ennen Applen iPhonen tuloa.

– Käyttöjärjestelmä ja ekosysteemi.

Nokian laitteiden käyttöjärjestelmänä oli yhtiön oma Symbian. Käyttöjärjestelmä on sama kuin sydän ihmiselle.

Kömpelö järjestelmä ei sykkinyt Nokian kasvun tahdissa. Sovelluskehittäjiä ja heidän muodostamaansa ekosysteemiä ei kiinnostanut kehittää ratkaisuja Nokian alustalle.

Jätti yhtiön hyvään aikaan

Nuovo jätti Nokian vuonna 2006 yhtiön suuruuden päivinä. Hän lähti ennen Applen tuloa.

– Lähdin juhlista, kun tunnelma oli katossa.

Nuovo halusi päästä tekemään räätälöityä suunnittelua. Hän siirtyi suunnittelemaan puhelinten Vertu-mallistoa.

Nokiasta irtaantunut Vertu oli luksuspuhelinten pioneeri.

Nokian osittain omistama Vertu yhdistettiin julkisuudessa luksustuotteisiin. Nuovon mukaan kyse oli paljon enemmästä. Kännykästä oli tulossa asuste. Nokiassa oli nähty, että ihmiset haluavat persoonallisia laitteita. Oli vaihdettavia kuoria ja personoituja soittoääniä.

Vertu-laitteessa oli puhelin, kello, kamera. Nuovo käytti ennakkoluulottomasti materiaaleja. Hän yhdisti nahkaa, safiireja ja metallia.

– Apple käytti satoja miljoonia dollareita, kun he yrittivät kopioida meitä. He jopa palkkasivat pari ihmistä Vertulta.

Nokia luopui sittemmin Vertusta ja myi osuutensa pääomasijoittajille. Yhtiö ajautui myöhemmin konkurssitilaan. Nuovon mukaan Vertun uusi omistaja ei ymmärtänyt toimialaa.

– Olen todella surullinen. Ei kummankaan hienon brändin olisi pitänyt epäonnistua.

Kaipuu Suomeen

Nuovo kertoo kaipaavansa vanhoja Nokian-aikoja ja matkojaan Helsinkiin. Helsinki oli vuosikaudet hänen toinen kotikaupunkinsa. Suomessa hän on käynyt viimeksi kuusi vuotta sitten.

– Nokian vuodet olivat upeita aikoja, sain olla mukana siinä taiassa. Loimme kameleontin tapaan muotoilua ja keksintöjä.

Nokia N-gage pelipuhelin haastoi pelikonsolit.

Siinä missä Apple suunnitteli ja valmisti lähinnä yhden mallin, Nokian tuotelinjoilta valmistui satoja erilaisia päätelaitteita. Nuovon mukaan kullakin oli oma luonteensa.

– Vaikka niitä oli iso määrä, ne pystyi tunnistamaan nokialaiseksi. Nokian dna:lla oli paljon lapsia.

Nuovo sanoo, ettei hänellä ollut sellainen olo, että hän suunnittelee jotain tuotetta.

– Suunnittelin pikemminkin hahmoa, jolla oli ominaisuuksia.

Salaisuus oli Nuovon mielestä yhtiön suunnittelutiimissä. Nokian palveluksessa oli luovia ihmisiä eri puolilta maailmaa. He osasivat imeä hyvät puolet eri kulttuureista.

Los Angelesissa asuva Nuovo on kulttuurien kohtaamisesta elävä esimerkki. Hän on taustaltaan italialainen. Hänellä on kalifornialainen keksijän luonne. Italialaista verenperintöä on värien ja muotojen taituruus.

Nokian kommunikaattorissa oli kämmenmikro ja kännykkä.

Nokian henkeä oli se, että se päästi vallankumoukselliset ideat valloilleen.

Salolaisten suunnittelijoiden yksi oivallus oli puhelimen sleep mode eli nukkumatila. Kun vanhoissa malleissa akku kesti päivän kaksi, nukkumatilan tultua akku kesti viikon.

Salossa tehty keksintö oli myös kännykän sisäinen, kiinteä antenni.

Personoiduissa kuorissa jäljet johtivat Salon Rikala-nimiseen baariin. Nokian insinööreillä oli tapana käydä siellä töiden jälkeen. Baarissa he panivat kännykkänsä pöydälle. Kun he tekivät lähtöä, he ihmettelivät, mikä puhelin kuuluu kenellekin. Pöydällä oli iso liuta mustia matkapuhelimia.

He keksivät, että oman kännykän erottaa, kun kuoret maalaa automaalilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?