Tuliko lapsiperheeseen uusi Windows 10 -tietokone? Tee nämä asiat ensin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tuliko lapsiperheeseen uusi Windows 10 -tietokone? Tee nämä asiat ensin

Windows 10 -tietokoneen ensimmäisen käynnistämisen jälkeen on hyvä turvata sen käyttö perheen pienimmille.

25.12.2017 7:00

Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmä antaa vanhempien rajoittaa tietokoneen käyttöä ja muutenkin katsoa jälkikasvunsa perään. Nämä toiminnot voit kytkeä päälle, kunhan olet kirjautuneena Windowsiin Microsoft-tililläsi.

Näin lisäät perheenjäsenen Windowsiin

Paina Windows-nappia ruudun vasemmassa alakulmassa hiiren ykkösnapilla. Paina sitten lähelle Windows-painiketta ilmestyvää hammasrattaan kuvaa. Pääset Windowsin asetusvalikkoon. Siellä paina Tilit > Perheenjäsenet ja muut henkilöt.

Paina +-merkkiä Lisää perheenjäsen -kohdassa. Voit valita lisättäväksi joko aikuisen tai lapsen. Microsoft pyytää antamaan sähköpostiosoitteen, jolla liittyvä henkilö on aiemmin kirjautunut Microsoftin eri palveluihin. Osoitetta tarvitaan liittymiskutsun lähettämistä varten.

Jos sähköpostiosoitetta ei ole, voit määrittää hänelle uuden tilin kohdassa Henkilöllä, jonka haluan lisätä, ei ole sähköpostiosoitetta.

Lapsen saatua sähköpostikutsun, hänen tulee kirjautua Windows 10:een saamallaan sähköpostiosoitteella.

Perheasetusten muuttaminen

Microsoftin mukaan perheasetuksia hallitaan henkilöiden lisäämisen jälkeen verkko-osoitteessa account.microsoft.com/family, johon kirjaudut Microsoft-tililläsi.

Valittuasi lapsiluettelosta oikean perheenjäsenen, voit katsoa Uusimmista tapahtumista, missä hän on viimeksi verkossa vieraillut, mitä sovelluksia hän on käyttänyt, mitä pelejä hän on pelannut ja miten paljon touhuissa on palanut aikaa.

Sisältörajoitukset-välilehti päästää säätämään internetin ja sovellusten käyttöä sekä ostoksia.

Internetin selaaminen -kohdassa voit estää lapsiasi pääsemästä valitsemillesi verkkosivuille ja toisaalta sallia muita. Toiminto koskee vain Edge- ja Internet Explorer -selaimia, mutta se ei ole merkittävä rajoite, koska kilpailevat Chrome ja Firefox on joka tapauksessa lapsitililtä oletuksena estetty.

Netin rajoittaminen ei ole automaattisesti päällä edes Edgessä tai Internet Explorerissa. Jos et siis erikseen kytke namiskaa päälle, voi lapsesi mennä näillä selaimilla minne tahansa verkossa. Kun asetuksen kytkee päälle, selaimet estävät ilman eri toimia pääsyn esimerkiksi pornosivustoille.

Samanlaisia rajoituksia tai lupia voit asettaa sovelluksille ja peleille kohdassa Sovellukset ja pelit. Rajoitus koskee vain Microsoft Store -kauppaa.

Käyttöaika-välilehdellä voit asettaa lapsellesi päiväkohtaiset tietokoneen käyttöajat hyvinkin tarkasti.

Halutessasi voit myös estää kokotietokoneelle ohjelmien asentamisen muualta kuin Microsoftin omasta Windows-kaupasta. Ohjeet löydät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?