Loppu rahastukselle? Applen päätös panee ahneet pelintekijät tiukan paikan eteen

Lootboxit eli yllätyslaatikot ovat monen mielestä pelien pahin vitsaus. Nyt Apple pakottaa pelintekijät kertomaan niistä enemmän. Muiden toivotaan seuraavan esimerkkiä.

Pc-peli Overwatch on yksi peleistä, joissa on ostettavia yllätyslaatikoita. Kiinassa pelintekijä Blizzard joutuu jo nyt keromaan todennäköisyydet, joilla laatikoista saa mitäkin esineitä.

Videopeleissä myytävät lootboxit eli yllätyslaatikot ovat joutumassa todelliseen vastatuuleen. Apple on pureutumassa laatikoiden ansaintalogiikkaan, kertoo Polygon.

Yllätyslaatikot ovat olleet ärsytyksen aihe peleissä jo pidempään. Niiden logiikka perustuu siihen, että pelaajat ostavat vaihtelevia pelillisiä etuja sisältävän laatikon tietämättä kuitenkaan etukäteen, mitä he saavat.

Erityisesti lootboxeissa on ärsyttänyt se, että niitä on viime aikoina sisällytetty premium- eli täysihintaisiin peleihin Ääritapauksissa 60 euroa pelistään maksanut pelaaja joutuu tekemään merkittäviä lisäostoksia voidakseen kilpailla tasaväkisesti muiden pelaajien kanssa.

Apple on muuttanut sovelluskehittäjien ohjeita, ja jatkossa yllätyslaatikoita sisältävissä peleissä on kerrottava ennen ostotapahtumaa, millaiset todennäköisyydet pelaajalla on minkäkin esineen saamiseen.

On vielä epäselvää, miten muutos tulee vaikuttamaan pelaajien ostokäyttäytymiseen.

Samalla uudistus pakottaa pelintekijät miettimään julkisuuskuvaansa. Jos himoitun esineen saamisen todennäköisyys on naurettavan pieni, se saattaa vahingoittaa pelitalon mainetta.

Polygon huomauttaa, että on olemassa myös kaksoisstandardien syntymisen riski: Jos muut kuin Apple eivät omaksu käytäntöä, App Storelle saattaa muodostua avokätisempi käytäntö kuin muille julkaisualustoille.

Verkkokeskusteluissa asetetaan parhaillaan paineita Googlen ja muiden julkaisijoiden suuntaan, jotta tämä toimisivat Applen tavoin.

Kysymys saattaa olla myös siitä, että peliala aloittaa rahastuksen itsesääntelyn ennen kuin viranomaiset tarttuisivat ongelmaan. Asia on nimittäin saanut poliittisen ulottuvuuden, sillä Ranskassa, Belgiassa ja joissakin Yhdysvaltain osavaltiossa yllätyslaatikot on alettu nähdä alaikäisille suunnattuna uhkapelinä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?