Facebookin ex-pomo murskaa entisen työnantajansa – nyt yhtiö puolustautuu

Facebook myöntää, että sen käyttö voi vaarantaa mielenterveyden – ja tarjoaa ratkaisuksi aktiivisempaa käyttöä.

18.12.2017 16:00

Viime viikolla nousi julkisuuteen Facebookin entisen käyttäjäkokemuksesta vastaava johtajan Chamath Palihapitiyan haastattelu, jossa hän arvostelee kovin sanoin Facebookia ja omaa työtään sen suosion kasvattamisessa.

– Olemme erittäin pahassa tilanteessa nyt. Se on muuttamassa perustavia tapoja, kuinka ihmiset käyttäytyvät toistensa kanssa ja toisiaan kohtaan.

Facebook totesi jo tuoreeltaan, että yhteisöpalvelu on muuttunut paljon Palihapitiyan jätettyä yhtiön.

Facebookia on arvosteltu myös siitä, että se saa käyttäjänsä vertaamaan itseään muihin, ja saa ihmiset todellisen kanssakäymisen sijaan eristäytymään ja tuijottamaan yksinään puhelimen ruutua.

Yhtiö on jatkanut perjantaina puolustautumista blogikirjoituksessa, jossa myönnetään, että yhteisöjen palvelu saattaa masentaa – jos niitä ei käytä oikein. Kirjoituksessa ei tosin mainita Palihapitiyaa, vaan lainataan yhteisösivustojen käytöstä tehtyjä tutkimuksia.

Facebookin tutkijoiden mukaan yhteisöpalvelut voivat masentaa, jos niitä käyttää passiivisesti, vain selaten päivityksiä ja seuraten muiden elämää television tapaan. Sen sijaan aktiivinen käyttö, aidot nettikeskustelut, yhteyden pitäminen muihin ja esimerkiksi omien vanhojen päivitysten lukeminen saattavat tutkimusten mukaan lisätä tyytyväisyyttä ja yhteisöllisyyden tunnetta.

Palihapitiya ei vaikuta olevan samaa mieltä ainakaan marraskuun alussa Stanfordin yliopistossa järjestetyssä tilaisuudessa tehdyn haastattelun perusteella.

– Luomamme lyhytkestoiset dopamiinia nostattavat palautesilmukat tuhoavat sen, miten yhteiskunta toimii, Palihapitiya sanoi.

Hänen mukaansa Facebookissa ja muissa yhteisöpalveluissa käytetyt tykkäykset, sydämet ja peukut ehdollistavat ihmiset valheelliseen ja raakaan suosiontavoitteluun.

– Se on lyhytkestoista, ja se jättää teidät ontommaksi ja tyhjemmäksi kuin ennen aloittamistanne, koska se pakottaa teidät pahaan kierteeseen, jossa mietitte ”mitä tekisin seuraavaksi, koska haluan sitä lisää”, Palihapitiya totesi.

Lisäksi ihmiset sekoittavat tykkäykset ja peukut Palihapitiyan mukaan arvoihin ja totuuteen, ja antavat pahoille voimille keinon manipuloida ihmisiä.

Facebook tarjoaa ratkaisuna palvelun aktiivisempaa käyttöä, mutta Palihapitiya neuvoo välttämään sitä mieluummin kokonaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?