Digitoday

Kaikille tuttuun 404-ilmoitukseen liittyvä legenda ei ole tosi – mutta tiedätkö, mikä on hulvaton ”virhe 418”?

Julkaistu:

Virheilmoitukset
404-virhe kertoo verkkosivun lataamisen epäonnistuneen. Wired-lehti puolestaan kertoo, miten virheilmoitus sai alkunsa.
Windowsin "sinisen kuolemanruudun" tavoin kulttimainetta nauttii myös verkkoselainten 404-virheilmoitus. Tämä näytetään silloin, kun etsittyä sivua ei löydy. Wired-lehti kysyi verkkopioneeri Robert Cailliaulta virheen taustoista.

Vastoin hauskaa teoriaa, 404 ei tule World Wide Webin keksijän Sir Tim Berners-Leen väitetystä työhuoneen numerosta Cernissä Sveitsissä.

– 404 ei koskaan liittynyt mihinkään huoneeseen tai fyysiseen paikkaan Cernissä. Se on täysi myytti, Cailliau huoahti Wiredille.

Selitys 404:lle on varsin arkinen. Ohjelmoijat loivat virheluokille numeeriset alueet oman päänsä mukaan, ja loppukäyttäjän virheet päätyivät 400-alueelle. 404 on siis melko keinotekoinen valinta toimimatonta verkkosivua varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

404 ei ole lähellekään ainoa numerokoodilla varustettu virheilmoitus, vaikka se on yleisin. Esimerkiksi virhenumero 400 tarkoittaa väärin muotoiltua pyyntöä sivun noutamiselle. 401 puolestaan kertoo, että käyttäjällä ei ole oikeuksia lukea sivun sisältöä.

402-ilmoitus tarkoittaa, että käyttäjältä edellytetään maksutoimitusta. Koodia ei kuitenkaan koskaan otettu käyttöön.

Virheilmoitusta 408 näkee myös verrattain usein. Se on kertoo aikakatkaisusta, eli verkkosivu ei vastaa sille esitettyihin sivulatauspyyntöihin.

Joukkoon on upotettu myös yksi vitsi: virhekoodi 418 kertoo, että verkkosivun on teekannu. Virheilmoitus seuraa, jos verkkosivua pyydetään keittämään kahvia. Kyse on keksitystä ”Hyper Text Coffee Pot Control Protocol” -tekniikkaan liittyvästä aprillipilasta, eikä koodia käytetä millään todellisilla palvelimilla.

Kaikki virheilmoituskoodit löytyvät muun muassa Wikipediasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt