Iso parannus pakettien ja ruokaostosten kuljetuksiin: Palkittu suomalaiskeksintö saattaa haastaa postin palvelun

Pakettien ja ruokaostosten kuljetuksiin saattaa olla luvassa elämää helpottava uudistus, jos suomalainen keksintö yleistyy todellisessa käytössä.

Idean kehittäneet Markus Heikkilä, Pekka Honkonen ja Markus Ulan käyttivät älypostilaatikkonsa ensimmäiseen prototyyppiin muun muassa Clas Ohlssonilta ostettua postilaatikkoa sekä ohjelmoitavaa Arduino-piirilevyä.

1.12.2017 12:36

Esimerkiksi lähettifirmojen kuljettamat verkko-ostokset ja kauppojen ruokatoimitukset voi ehkä tulevaisuudessa noutaa kadunvarsille, pihoille tai vaikka talojen ala-auloihin sijoitetuista kylmennettävistä postilaatikoista.

Tämä ainakin on operaattori Elisan Innovation Challenge -keksintökilpailun voittaneen iQBox-älypostilaatikon idea.

– Monet ovat verranneet tätä Postin Smartbox-postilaatikoihin. IqBox ei kuitenkaan olisi riippuvainen yhdestä toimijasta, vaan sitä voisivat käyttää useat yritykset tai yksityiset ihmiset, kertoo Markus Heikkilä, IqBoxia kehittäneen Honkio-ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja.

IqBoxeja voisi olla kaduilla samaan tapaan kuin esimerkiksi citypyörien telineitä Helsingissä, Heikkilä kuvailee. Ruokakuljetuksia varten laatikot voisi tarpeen tullen kylmentää.

– Nykyään kaupan ruokatilauksia varten on oltava kotona tiettyyn aikaan, ja toimitusaika annetaan yleensä parin tunnin tarkkuudella, Heikkilä kertoo.

– Meidän ideamme on, että ruokakuljetuksen voi käydä hakemassa lähimmästä IqBox-laatikosta itselleen sopivaan aikaan, sillä ruoka säilyy siellä viilennyksen ansiosta.

IqBoxien joustavuudesta voisi olla hyötyä myös ruokatoimituksia tekeville kaupoille. Nyt toimitukset ruuhkautuvat yleensä alkuiltaan, kun ihmiset ovat palanneet töistä. Kylmennettävien laatikoiden ansiosta kaupan lähetit voisivat toimittaa ruokakasseja nykyistä joustavammin pitkin päivää.

Älypostilaatikko voisi ratkaista myös lähettiyhtiöiden ongelmia.

– Yksi logistiikkayhtiö kertoi, että 20–30 prosenttia kuljetuksista epäonnistuu, Heikkilä kertoo.

– Paketit kuljetetaan takaisin varastolle, sovitaan uusi toimitusaika... Siitä tulee lisää kustannuksia ja työtä.

Älykkään postilaatikosta tekee käyttäjien hallinta, joka toimii verkkopalvelun ja esimerkiksi puhelinsovelluksien kautta. Käyttäjät rekisteröityvät järjestelmään, ja voivat lukita ja avata iqBox-laatikoita varmistetun käyttäjätunnistuksen avulla. Suunnitelman mukaan postilaatikot saisivat tarvittavan virran aurinkopaneeleista.

– Tarkoitus on, että kuka tahansa järjestelmään kirjautunut voi käyttää laatikoita, jättää paketin ja antaa esimerkiksi vain kaverilleen tai puolisolleen oikeuden avata se tavaran noutamiseksi, Heikkilä sanoo.

Turvallisuuden ja käyttömukavuuden lisäksi paljon riippuu myös hinnasta.

– Olen ajatellut ehkä 10 euron kuukausimaksua, vähän Spotifyn ja Netflixin tapaan, Heikkilä pohtii.

Vielä ei ole kuitenkaan aivan selvää, kuka kuukausihinnan maksaa. Yksityisten kuluttajien sijasta maksajina voisivat olla esimerkiksi kaupat tai kuljetusyhtiöt, koska nekin hyötyvät älypostilaatikoista.

– Tai sitten postilaatikot voisivat olla sponsoroituja Helsingin citypyörien tapaan, Heikkilä pohtii.

IqBoxien toimivuutta ja ansaintamallia aiotaan tutkia Elisa-operaattorin kanssa käytännön pilotissa todennäköisesti ensi kevään aikana. Älykkäitä postilaatikoita sijoitetaan ensimmäisenä koeajaksi jonnekin pääkaupunkiseudulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?