Suomalaisvimpain ihastuttaa maailmalla, mutta onko se turvallinen ostos? Esitimme 4 tiukkaa kysymystä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Suomalaisvimpain ihastuttaa maailmalla, mutta onko se turvallinen ostos? Esitimme 4 tiukkaa kysymystä

Tabletin ja kannettavan yhdistelmä Eve V on saanut kehuja maailmalla, mutta miksi se myöhästyi näin pahasti ja miten tekninen tuki hoidetaan? Ja milloin laitteen voi ostaa?

Eve V on joukkoistamalla suunniteltu tietokone.

27.11.2017 7:00

Microsoftin Surface Pron kanssa kilpaileva Eve V -laite on päässyt ensimmäisten arvostelijoiden käsiin, ja arviot ovat olleet voittopuolisesti myönteisiä. Huolenaiheita on esitetty myös esimerkiksi asiakaspalvelusta, saatavuudesta tai tehojen puutteesta.

IS Digitoday haastatteli suomalaisen Eve Techin toimitusjohtajaa Konstantinos Karatsevidisia aiheen tiimoilta. Hänen mukaansa menee vielä jonkun aikaa ennen kuin laitetta saadaan kunnolla saataville.

– Aluksi saatavuus on haasteellista. Mutta tavoitteena on tuoda laite paremmin saataville ensi kevään ja kesän kuluessa. Olemme kiinnostuneita kokeilemaan popup-kauppoja esitelläksemme laitetta tosielämässä, mutta on vaikea ennustaa mitä tapahtuu, Karatsevidis selvittää.

Unkarista Suomeen muuttanut Konstantinos Karatsevidis on perustanut Suomessa Eve-Tech-yrityksen, joka suunnittelee tietokoneita.

Eve V:tä myydään seuraavan kerran verkossa 4. joulukuuta, mutta laitteita on vain rajatusti kaupan. Karatsevidis ei pystynyt sanomaan tarkkaa kappalemäärää, mutta todennäköisesti laitteet myydään nopeasti.

Edellinen vastaava myynti kesti vain kolmisen tuntia. Yhtiön verkkosivulla voi rekisteröityä tulevaa pikamyyntiä varten. Tämän jutun kirjoitushetkellä rekisteröityneitä oli melkein 70 000.

Tekninen tuki yhteisön käsissä

Eve-Tech koostuu vain yhdeksästä ihmisestä. Paikoin on pohdittu, kuinka firma pystyy huolehtimaan asiakkaiden teknisestä tuesta. Toimitusjohtajan mukaan ratkaisu on toistaiseksi käyttää hyväksi yhteisön jäsenien tietotaitoa. Osa jäsenistä valitaan osa-aikaiseen asiakaspalveluun verkossa. Toistaiseksi heitä on kolme.

Puhelinnumeroa asiakaspalveluun ei ainakaan vielä ole luvassa. Toimitusjohtajan mukaan ei olisi mielekästä perustaa numeroa vain, jotta ihmiset jonottaisivat linjoilla saamatta ketään luurin toiseen päähän. Puhelinnumero on kuitenkin jotain, jonka Karatsevidis soisi toteutuvan joskus.

Vääntöä näytöstä

Alun perin toimitusten joukkorahoittajille piti alkaa jo helmikuussa, mutta ne pääsivät käyntiin vasta marraskuussa – vaikka vielä toukokuussa eläteltiin toiveita toimitusten aloittamisesta kesäkuussa.

Viivästyksen syy oli näyttöpaneelien heikko laatu. Karatsevidisin mukaan ongelmaa ratkottiin ensin alkuperäisen näyttövalmistajan kanssa, mutta kesän aikana valmistaja vaihdettiin toiseen, Sharpiin, minkä vuoksi tukijat joutuivat odottamaan laitetta kuukausia oletettua pidempään.

Viivästys saattoi kuitenkin olla vaivan väärti. Näyttöä on kehuttu arvosteluissa, ja toimitusjohtajan mukaan vain harva tukija peruutti tilauksensa odottelun aikana.

– Laite on otettu toistaiseksi vastaan erittäin hyvin. Tavallaan tiesimme sen jo etukäteen, sillä annoimme laitteita yhteisön jäsenille testiin ja he pitivät siitä todella paljon.

"Tehoa on enemmän kuin tarpeeksi"

Eve V poikkeaa kilpailijoistaan siinä, että laite suunniteltiin joukkorahoittajien ehdoilla. Yhteisö sai vaikuttaa runsaasti siihen, millaisen tuotteen he lopulta saavat. Tämä johti siihen, että suorituskyvyn sijaan laitteessa päätettiin painottaa akkukestoa.

– Uskon, että se oli oikea päätös. Teknisissä arvosteluissa saatetaan sanoa, että tehoa on vähemmän kuin Surface Prossa, mutta todellisissa käyttötilanteissa suorituskykyä on yhtä paljon.

– Tehoa on enemmän kuin tarpeeksi kaikkien töiden hoitamiseksi, ellei kyse ole esimerkiksi raskaasta pelaamisesta. Mutta toisaalta muut vastaavat laitteet ovat myös vaikeuksissa näissä tilanteissa, koska niitä ei ole suunniteltu sellaiseen käyttöön, Konstantinos Karatsevidis hahmottaa.

Eve V:stä valmistetaan viittä eri versiota, joissa suoritinteho, muistimäärä ja tallennustila nousevat pykälä pykälältä. Yksikään niistä ei toimitusjohtajan mukaan kärsi Microsoftin Surface Book 2:ssa ilmenneestä ongelmasta, jossa akku voi huveta kesken latauksenkin.

– Meidän laitteessamme ei ole sitä ongelmaa.

Alla olevassa taulukossa näkyvät Eve V -versioiden tekniset tiedot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?