Joulun toivelahjan hinta saattaa moninkertaistua – kansanedustajat syyttävät peliyhtiötä ahneudesta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Joulun toivelahjan hinta saattaa moninkertaistua – kansanedustajat syyttävät peliyhtiötä ahneudesta

Pelinsisäiset ostokset jo valmiiksi kalleissa videopeleissä ovat saaneet pelaajat raivoihinsa – etenkin, kun niihin liitetään uhkapelielementtejä. Suorat kiellot ovat kuitenkin hankalia, sanovat pelaavat kansanedustajat Simon Elo ja Jyrki Kasvi.

Pelaavat kansanedustajat Simon Elo ja Jyrki Kasvi pitävät täyshintaisten pelien yllätysostoksia ongelmallisina, mutteivät olisi heti kieltämässä niitä.

24.11.2017 7:00

Pelijulkaisija EA on joutunut myrskyn silmään viime viikolla julkaistulla Star Wars Battlefront II -videopelillään. Täysihintaisen pc:lle ja pelikonsoleille tehdyn pelin mikromaksut ja sokko-ostokset ovat saaneet pelaajakansan raivoihinsa.

Pelaajien kiukku sai EA:n muutamaan mielensä, ja yhtiö sanoi jäädyttävänsä uutuuden pelinsisäiset maksut toistaiseksi. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut, ja peli sai poikkeuksellisen kehnoja käyttäjäarviota ympäri maailmaa.

Pahimpana ilmiönä pidetään sokkona ostettavia ”lootboxeja” eli yllätyslaatikoita. Yllätyslaatikoissa on tarvikkeita, jotka antavat etuja moninpelissä. Toisin sanoen ostosten tekijät saavat rahalla etuja kilpakumppaneihinsa verrattuna.

Star Wars Battlefront II:n pelinsisäiset ostokset ovat olleet monelle viimeinen pisara. Ongelma on suurempi kuin vain yksi peli.

Kyse ei ole vain EA:han liittyvästä ilmiöstä. Yllätyslaatikoita voi ostaa myös muun muassa täysihintaisissa Activisionin Call of Duty: WWII:ssa ja Microsoftin Forza Motorsport 7:ssa.

Tilanne on hankala etenkin peliä joululahjaksi ostaville vanhemmille. Vaikka peliostos on arvoltaan 60–70 euroa, saattaa ilo jäädä lyhyeksi ilman lisäinvestointeja. Pelin hinnan saa monissa tapauksissa helposti moninkertaistumaan.

Nyt sokko-ostoksista on alettu laajemmin keskustella, täyttävätkö ne uhkapelaamisen kriteerit. Belgian oikeusministeri on käynnistänyt prosessin, joka pyrkii kieltämään pelinsisäiset ostokset, joissa ostaja ei tiedä, mitä saa.

 Valitettavasti joidenkin peliyhtiöiden rahanhimo on mennyt liian pitkälle, ja pelaajia halutaan rahastaa.

Suomessa keskustelu ei ole siirtynyt vielä pelaajayhteisön ulkopuolelle. Eduskunnan Peliklubia vetävälle kansanedustaja Simon Elolle (sin.) tilanne on kuitenkin tuttu. Elo kertoo itsekin ostaneensa Star Wars Battlefront II -pelin ja pettyneensä pelikokemukseen.

– Valitettavasti joidenkin peliyhtiöiden rahanhimo on mennyt liian pitkälle, ja pelaajia halutaan rahastaa. Tässä on otettu askel taaksepäin ykkösosasta, Elo toteaa.

Elon mielestä on kuitenkin hätiköityä leimata pelien mikromaksut ja yllätyslaatikoita suoraan uhkapelaamiseksi.

Elo myöntää tilanteen olevan kuitenkin vanhempien kannalta haastava. Pelilaatikoissa on nykyisin ikärajojen ohella varoitukset muun muassa väkivallasta tai seksuaalisesta sisällöstä, mutta ei pelinsisäisistä ostoksista.

– Vanhempien olisi syytä kuitenkin tietää, maksaako pelaaminen todellisuudessa enemmän kuin nimellisen hinnan, Elo sanoo.

Elo sanoo ottavansa pelimaksut esille oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) kanssa.

Star Wars -pelissä pyrittiin keräämään rahaa tekemällä himoitusta sankareista hyvin vaikeasti saavutettavia – tai tarjoamalla ostovaihtoehto. Myrkyisän reaktion jälkeen julkaisija EA pyörsi päätöksensä.

Pitkän linjan pelaajana tunnettu kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) huomauttaa, että pelien sääntelyssä ei kuitenkaan saisi hätiköidä ennen kuin asia on mietitty läpi joka näkökulmasta.

– Oikealla rahalla ostettavat lootboxit ovat tosiaan teknisesti rahapelejä, joilla on jo nyt [lainsäädännössä] 18-vuoden ikäraja, Kasvi myöntää.

Kasvin mukaan mikromaksut samaan aikaan edustavat peliteollisuuden uusia liiketoimintamalleja, joita on vaikea suoraan tyrmätä. Seurauksena voisi olla pelikulttuurin kärsiminen ja eurooppalaisten peliyhtiöiden kärsiminen.

– Ennemmin huomioisin regulaatiossa sekä pelaajien iän että käytettävät summat ja vastikkeen satunnaisuuden, Kasvi sanoo viitaten siihen, että suuren osan peliyhtiöiden tuloista tuovat ”valaiksi” kutsutut törsääjät.

Mahdollisen sääntelyn tulisi tapahtua EU-tasolla, kasvi uskoo. Vaihtoehtona on eurooppalainen tilkkutäkki, joka vaikeuttaisi suomalaistenkin peliyritysten toimintaa.

Kasvi muistuttaa vanhempia näiden vastuusta. Pelimaailmaa edes vähän tuntemalla on mahdollista välttää ikäviä yllätyksiä.

– Se, ettei itse pelaa, on huono tekosyy olla seuraamatta lapsen harrastuksia ja rahan käyttöä.

– Mitä tulee SW Battlefront II -peliin, sen liiketoimintamalli ja siitä seuraava pelikokemus ovat epäonnistuneet, ja pelaajat ovat äänestäneet rahoillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?