Viranomainen varoitti bittirahasta – Mikko Hyppönen selittää, mistä on kyse - Digitoday - Ilta-Sanomat

Viranomainen varoitti bittirahasta – Mikko Hyppönen selittää, mistä on kyse

Finanssivalvonnan mukaan innokkailla sijoittajilla ei ole tarpeeksi tietoa kryptovaluuttojen riskeistä. Mikko Hyppösen mukaan sijoittaminen virtuaalimaailmassa tapahtuu eri pelisäännöin kuin tavallisessa maailmassa.

Bitcoin on vakiinnuttanut asemansa, mutta uusien bitcoinien luominen on vaikeaa. Nyt sijoittajat suuntaavat katseensa uusiin valuuttoihin, ja riskit ovat isot.

22.11.2017 13:36

Finanssivalvonta varoitti tänä aamuna kryptovaluutoista eli virtuaali- tai bittirahasta sijoituskohteena. Sen mukaan nopeiden voittojen tavoittelu on myös saanut suomalaisia liikkeelle. Uudesta sijoituskohteesta innostuneilla ei kuitenkaan ole aina tarpeeksi tietoa riskeistä, ja kryptovaluuttojen kohdalla niitä on useita.

Kannustimena toimii pitkälti uranuurtajana toimineen bitcoinin menestys. Virtuaalivaluutan arvo on kymmenkertaistunut vuoden aikana.

F-Securen tietoturvajohtaja Mikko Hyppösen mukaan bitcoinin arvon nousu perustuu pitkälti siihen, että bitcoineja ei tule olemaan koskaan enempää kuin 21 miljoonaa. Asia on lyöty lukkoon etukäteen valuutan luomisen yhteydessä, eikä sitä voi jälkikäteen muuttaa. Nyt sijoittajat ovat ymmärtäneet, ettei bitcoin voi kärsiä inflaatiota ja sen arvo tuskin heikkenee.

Uusien bitcoinien valmistaminen on kuitenkin varsin työlästä, sillä 21 miljoonasta rahasta jo yli 16 miljoonaa on luotu. Uusien valmistaminen ”louhimalla”, muiden bitcoinien liikkeitä taltioivalla tietokonelaskennalla, ei ole useimmissa tapauksissa kannattavaa sähkön hinnan vuoksi.

 Bitcoin-miljonäärit etsivät uusia sijoituskohteita virtuaalimaailmassa.

Virtuaalirahamaailmassa nähdään tällä hetkellä paljon ICOja (initial coin offering, uusien valuuttojen liikkeellelaskuja). Näissä liikkuu todella paljon rahaa, ja niitä kaupataan sijoittajille oikeaa rahaa vastaan.

Hyppösen mukaan kryptovaluuttoja ostetaan kuitenkin pääosin toisilla kryptovaluutoilla, yleensä ethereumilla.

– Maailmassa on paljon bitcoin-miljonäärejä, joista suurin osa ei ole kotiuttanut voittojaan tosimaailmaan veroja välttääkseen. Siksi he etsivät uusia sijoituskohteita virtuaalimaailmassa, ja ICOt ovat juuri tällaisia, Hyppönen selittää.

– Vaikka 99 sadasta virtuaalivaluutasta epäonnistuisi, joukossa on yksi, josta sijoittajat saavat rahansa takaisin. Siksi toiminta jatkuu.

Omaan, verottomaan logiikkaansa ja suuriin riskeihin perustuva virtuaaliraha muodostaa kuitenkin merkittävän vaaran satunnaiselle sijoittajalle. Fivan mukaan tuotto-odotus perustuu odotuksiin siitä, että valuutan arvo nousee. Osa kryptovaluutoista on mahdollisesti myös luotu huijaustarkoituksessa.

Kryptovaluutat ovat aina myös potentiaalinen hakkerointikohde.

– Kryptovaluutoissa houkuttaa myös se hienous, että kaikkiin on sisäänrakennettu bug bounty [löytöpalkkio turva-aukosta]. Viime kädessä se on se, että voit hakkeroida itsesi rikkaaksi, Hyppönen heittää.

Hyppönen huomauttaa myös, että kryptovaluutoilla on huomattavia ympäristövaikutuksia. Eräiden arvioiden mukaan virtuaalirahan ”louhiminen” eli valmistaminen järeällä tietokonelaskennalla kuluttaisi saman verran sähköä kuin Ecuadorin valtio.

– Tästä syystä kaksi kolmannesta bitcoinin louhinnasta tehdään Kiinassa, missä valtio subventoi sähkön hintaa. Länsimaissa se ei ole kannattavaa muuten kuin erikoisvalmisteisilla laitteistoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?