Mikko Hyppöseltä raju ennuste: ”Näemme kapinan”

Julkaistu:

Robotisaatio
F-Securen tutkimusjohtaja ennustaa rajua vastareaktiota digitalisaatiokehitykselle.
F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen ennustaa, että näemme lähivuosina ihmisten kapinan koneita vastaan. Syynä on yhteiskunnassa tapahtuva automatisaatio ja robotisaatio, joka vie ihmisten työpaikkoja.

Tiistaina kansainväliselle lehdistölle puhuneen Hyppösen mukaan merkkejä tästä on jo nähty.

– Esimerkiksi jäteastioihin sensoreita valmistava yhtiö on kertonut laitteiden suuresta rikkoutumisprosentista, Hyppönen sanoo.

Sensorien ajatus on antaa tietoja roska-astioiden täyttöasteesta ja auttaa parantamaan jätteenkeruun tehokkuutta kertomalla, mitkä jäteastiat ovat täysiä. Samalla vähenee ihmisten työvoiman tarve, kun jäteautojen tarvitsee olla vähemmän liikenteessä.

– Kun valvontakameroiden tallenteita tutkittiin, kävi ilmi, että sensoreita rikottiin tahallisesti. Sitä tekivät ennen muuta jätteiden kerääjät, Hyppönen sanoo.

Hyppösen mukaan sama pätee muihinkin toimialoihin, joilla työpaikat ovat vaarassa lähitulevaisuudessa.

– Automatisoitujen autojen myötä autonkuljettajat jäävät työttömäksi meidän elinaikanamme, 10–25 vuodessa. Kapinahan siitä seuraa, Hyppönen toteaa.

Hyppönen hakee ilmiölle vertausta menneisyydestä, jolloin lihasvoimalla lakkasi olemasta merkitystä. Höyrykoneen keksimisen ja sitä seuranneen teollisen vallankumouksen aikana nähtiin mittava vastarinnan aalto, kun luddiiteiksi kutsutut teollistumisen vastustajat rikkoivat kehruukoneita.

– Siitä huolimatta useimmat lienevät tänä päivänä sitä mieltä, että ihan hyvä, ettei yhteiskunta perustu enää lihas- tai käsityövoimaan, Hyppönen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt