Erikoinen ehdotus Venäjältä: Saimaan kanavasta erityistalousalue - Digitoday - Ilta-Sanomat

Erikoinen ehdotus Venäjältä: Saimaan kanavasta erityistalousalue

Venäjällä kuullun ehdotuksen mukaan Saimaan kanavasta tehtäisiin erityistalousalue, jossa valmistettaisiin virtuaalivaluuttaa.

Saimaan kanavasta ehdotetaan talousaluetta bittirahan louhintaan Venäjällä.

15.11.2017 11:22

Venäjän Leningradin alueen paikallisparlamentin valtuutettu Vladimir Petrov ehdottaa, että Saimaan kanavasta luodaan talousalue bittirahan valmistamista varten, kertoo Ria Novosti.

Ehdotus oli osoitettu Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanoville.

– Erityistalousalue voisi sijaita Saimaan kanavan alueella, joka tosiasiassa kuuluu meille, mutta on vuokrattu Suomelle, Petrov sanoi lausunnossaan.

Petrovin ehdotuksen mukaan Venäjän on kyettävä hyödyntämään nouseva kiinnostus virtuaalivaluuttoihin tuomalla alueelle bittirahan valmistamiseen liittyvää laitteistoa. Valtuutetun mukaan rahan valmistus olisi luonteeltaan ei-spekulatiivista, eikä siitä saisi aiheutua taloudellisia riskejä.

Valtuutettu perustelee ehdotustaan sillä, että se toisi Venäjän EU:n vastaiselle raja-alueelle uusia investointeja ja auttaisi vahvistamaan Venäjän asemaa kansainvälisesti.

Lausunnosta ei käynyt ilmi, vaikuttaisiko bittirahan valmistaminen kanavan asemaan.

Suomen ja Venäjän vuonna 2010 jatkaman vuokrasopimuksen mukaan kanavan vuokra-aikaa jatkettiin 50 vuodella. Sopimuksen mukaan Suomi vuokraa 19,6 kilometriä kanava-aluetta Venäjän puolelta 1,2 miljoonan euron vuosihintaan. Vuokra-alueen leveys vaihtelee 200 metrin ja kahden kilometrin välillä.

Venäjä mukaan virtuaalirahabuumiin

Virtuaalirahaa luodaan ”louhimiseksi” kutsutulla prosessilla, joka on tosiasiassa raskasta tietokonelaskentaa. Sitä voi tehdä tavallisella tietokoneellakin, mutta erikoisvalmisteiset laitteistot tai modernit näytönohjaimet ovat kaikkein tehokkaimpia valmistusvälineitä.

Ammattimaisessa virtuaalivaluuttojen valmistamisessa rakennetaan järeitä konesaleja, jollaisia on nähty muun muassa entisissä tehtaissa. Jos ehdotus toteutuisi, se toisi paljon raskasta tietokonekalustoa kanavan varteen.

Marketwatchin mukaan virtuaalivaluuttojen yhteenlaskettu arvo ylitti kesällä 100 miljardin dollarin rajapyykin. Virtuaalivaluutoista tunnetuimpia ovat bitcoin ja kovaa nousua tekevä ethereum. Bittirahalle on tyypillistä arvon nopea ja raju heilahtelu.

Venäjän suhde virtuaalivaluuttoihin on verrattain kompleksinen. Tämän vuoden lokakuussa Kreml ryhtyi toimiin salliakseen virtuaalirahan valmistuksen ja alan kehittämisen. Samaan aikaan virtuaalirahateollisuus aiotaan pitää tiukassa valvonnassa, sillä Venäjän keskuspankki varoitti vain hieman aiemmin virtuaalirahan mahdollistavan rahanpesun sekä ”muun laittoman toiminnan”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?