Digitoday

Täysin uusittu Firefox tulee tänään – tarkista yksi asia ennen kuin päivität

Julkaistu:

Firefox
Useimmille käyttäjille siirtymä uuteen Firefoxiin tapahtunee ilman suuria tuskia. Harvinaisempien lisäosien kanssa saattaa tulla ongelmia.
Kauan odotetun ja täysin uusitun Firefox-nettiselaimen julkistuspäivä on tänään 14.11. Selain perustuu uuteen Quantumiksi kutsuttuun ohjelmistomoottoriin, jonka on määrä palauttaa Firefox takaisin huipulle.

Uusitun Firefoxin versionumero on 57, ja kehittäjäyhteisö Mozilla lupaa sen vievän 30 prosenttia vähemmän muistia kuin kilpailija Chrome. Muistisyöppöys näkyy tietokoneen hidastumisena ja samanaikaisten ohjelmien ajamisen hankaluutena.

Lisäksi luvassa pitäisi olla huomattava nopeuslisä. Selain eroaa myös ulkoasultaan merkittävästi Firefoxin perinteisestä ulkoasusta.

Firefoxin uudistus saattaa näkyä osalle käyttäjistä hankalana siirtymänä. Jos käytät Firefoxissa selainlaajennuksia, ne eivät välttämättä enää toimi uudessa versiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Zdnetin mukaan suosituimmat selainlaajennukset on jo tehty uuden version kanssa yhteensopivaksi. Monissa tapauksissa selainlaajennusten toiminta kuitenkin lakkaa.

Vanhemmille selainversioille Mozilla on tehnyt selainlaajennuksen. Add-on Compatibility Reporter -niminen lisäosa kertoo, mitkä selaimessa olevat laajennukset lakkaavat toimimasta päivityksen myötä.

Työkalu voi olla tarpeellinen esimerkiksi niille, joiden työnteko on tietystä laajennuksesta kiinni. Sen asentamisen jälkeen toimimattomaksi päivityksessä muuttuvat lisäkkeet merkitään keltaisella värillä asetusvalikon takaa löytyvässä lisäosalistauksessa.

Mikäli kriittinen lisäosa lakkaa toimimasta, saattaa olla perusteltua siirtyä vanhempaan teknologiaan perustuvaan Firefoxin ESR (Extended Support Release) -versioon.

Firefox 57 ei ollut ladattavissa vielä uutisen kirjoitushetkellä. Sen voi ladata myöhemmin Mozillan verkkosivuilta tai käyttämällä selaimen sisäänrakennettua päivitystoimintoa. Suomenkielinen versio saattaa tulla hieman myöhässä englanninkieliseen verrattuna.

Firefox Quantum on selainta kehittävälle Mozillalle viimeisiä näytön paikkoja, sillä entinen markkinajohtaja on kutistunut varsin pieneksi. Netmarketsharen lukujen mukaan Firefoxin markkinaosuus lokakuun puolessa välissä oli tietokoneissa 13 prosenttia, mikä tekee siitä kolmosen Chromen (60 %) ja Internet Explorerin (15 %) jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt