Digitoday

Täysin uusittu Firefox tulee tänään – tarkista yksi asia ennen kuin päivität

Julkaistu:

Firefox
Useimmille käyttäjille siirtymä uuteen Firefoxiin tapahtunee ilman suuria tuskia. Harvinaisempien lisäosien kanssa saattaa tulla ongelmia.
Kauan odotetun ja täysin uusitun Firefox-nettiselaimen julkistuspäivä on tänään 14.11. Selain perustuu uuteen Quantumiksi kutsuttuun ohjelmistomoottoriin, jonka on määrä palauttaa Firefox takaisin huipulle.

Uusitun Firefoxin versionumero on 57, ja kehittäjäyhteisö Mozilla lupaa sen vievän 30 prosenttia vähemmän muistia kuin kilpailija Chrome. Muistisyöppöys näkyy tietokoneen hidastumisena ja samanaikaisten ohjelmien ajamisen hankaluutena.

Lisäksi luvassa pitäisi olla huomattava nopeuslisä. Selain eroaa myös ulkoasultaan merkittävästi Firefoxin perinteisestä ulkoasusta.

Firefoxin uudistus saattaa näkyä osalle käyttäjistä hankalana siirtymänä. Jos käytät Firefoxissa selainlaajennuksia, ne eivät välttämättä enää toimi uudessa versiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Zdnetin mukaan suosituimmat selainlaajennukset on jo tehty uuden version kanssa yhteensopivaksi. Monissa tapauksissa selainlaajennusten toiminta kuitenkin lakkaa.

Vanhemmille selainversioille Mozilla on tehnyt selainlaajennuksen. Add-on Compatibility Reporter -niminen lisäosa kertoo, mitkä selaimessa olevat laajennukset lakkaavat toimimasta päivityksen myötä.

Työkalu voi olla tarpeellinen esimerkiksi niille, joiden työnteko on tietystä laajennuksesta kiinni. Sen asentamisen jälkeen toimimattomaksi päivityksessä muuttuvat lisäkkeet merkitään keltaisella värillä asetusvalikon takaa löytyvässä lisäosalistauksessa.

Mikäli kriittinen lisäosa lakkaa toimimasta, saattaa olla perusteltua siirtyä vanhempaan teknologiaan perustuvaan Firefoxin ESR (Extended Support Release) -versioon.

Firefox 57 ei ollut ladattavissa vielä uutisen kirjoitushetkellä. Sen voi ladata myöhemmin Mozillan verkkosivuilta tai käyttämällä selaimen sisäänrakennettua päivitystoimintoa. Suomenkielinen versio saattaa tulla hieman myöhässä englanninkieliseen verrattuna.

Firefox Quantum on selainta kehittävälle Mozillalle viimeisiä näytön paikkoja, sillä entinen markkinajohtaja on kutistunut varsin pieneksi. Netmarketsharen lukujen mukaan Firefoxin markkinaosuus lokakuun puolessa välissä oli tietokoneissa 13 prosenttia, mikä tekee siitä kolmosen Chromen (60 %) ja Internet Explorerin (15 %) jälkeen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehtiväite: Schumacherin vaimo ei saa käyttää F1-legendan jättiomaisuutta vapaasti – yllättävä paljastus vanhasta asiakirjasta

  2. 2

   Pelätty sarjamurhaaja ”Yövaanija” tappoi ainakin 12 ja raiskasi 45 naista – Lehti: FBI pidättänyt viimein epäillyn

  3. 3

   Onko tässä hävyttömyyden huippu? Varatun Sammyn ehdotus Amanda Harkimolle Temptation Islandilla kuohuttaa: ”En mä tollaseen lähde”

  4. 4

   Nainen huijasi Kelalta jättisumman – toimitti väärät tiedot yli 40 kertaa

  5. 5

   Kansalaispuolue torppasi keskustasta eronneen Väyrysen: ”Erotettu puolueesta, ja hän on lisäksi itsekin eronnut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

  2. 2

   Tässä ovat uudet Selviytyjät-kisaajat – nämä 16 julkkista matkaavat jo kohti autiosaarta

  3. 3

   Perhe osti rakennustarkastajalta tämän rakentaman omakotitalon – parin vuoden päästä paljastui karu totuus

  4. 4

   Huhumylly käy kuumana: Tapparan Otso Rantakari kertoo nyt, mitä hän huusi isänsä menettäneelle Veini Vehviläiselle

  5. 5

   Suomalaisbloggaaja hankki au pairin – sai yllättäen viestin, jonka sisältö kylmäsi: lastenhoitaja elikin kieroutunutta kaksoiselämää

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  5. 5

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  6. Näytä lisää