Intel ja AMD haastavat Nvidian raskaaseen pelaamiseen tarkoitetulla suorittimella - Digitoday - Ilta-Sanomat

Järeät videopelit tulevat lopultakin kannettaviin – ja millaisella tavalla

Tulossa oleva Intelin suoritin sisältää AMD:n grafiikkaytimen. Kuvassa hieman vanhempi Intelin Core i7 -suoritin.

Tulossa oleva Intelin suoritin sisältää AMD:n grafiikkaytimen. Kuvassa hieman vanhempi Intelin Core i7 -suoritin.

Julkaistu: 6.11.2017 16:26

Siruvalmistajien Intelin ja AMD:n tuleva liitto on todella yllättävä, mutta mahdollisesti järkevä vastaus Nvidian asettamaan haasteeseen. Asiasta kertoo Wall Street Journal.

Yhdysvaltalaiset vuosikymmeniä keskenään taistelleet siruyhtiöt Intel ja AMD alkavat vetää yhtä köyttä, Wall Street Journal (maksumuurin takana) kuuli asiasta tietävältä lähteeltä.

WSJ:n mukaan Intelin on määrä julkistaa vielä maanantaina kannettaviin tietokoneisiin suunnattu siru, joka rakentuu Intelin suorittimesta ja AMD:n grafiikkasuorittimesta. Siru on tarkoitettu kevyisiin ja ohuisiin kannettaviin, jotka kuitenkin pystyvät pyörittämään raskaita videopelejä.

Tavoitteena on haastaa grafiikkasirujen jättiläinen Nvidia, joka on jo vuosikaudet ollut lukemattomien pelaajien valinta tehokasta pelikonetta kasattaessa.

Intelin omat yhdysrakenteiset näytönohjaimet ovat olleet vuosikausia riittäviä peruskäyttöön, mutta 3d-grafiikan pyörittäminen niillä on ollut hyvin nihkeää. AMD:lla on puolestaan hallussaan runsaasti grafiikkaosaamista, sillä maineikas grafiikkasiruvalmistaja ATI päätyi viime vuosikymmenellä sen syliin.

Vaikka kyseessä olisi looginen peliliike, tuli se monelle varmasti täytenä yllätyksenä. Intel ja AMD ovat viimeksi tehneet yhteistyötä 1980-luvulla, WSJ muistuttaa.

Tulevaisuus näyttää, onko yhteistyölle luvassa jatkoa. Yksi ala, jossa Nvidia porskuttaa, on tekoäly, josta osoituksena on esimerkiksi tuore suomalaistutkimus, joka todisti tekoälyn osaavan jo tuottaa erittäin uskottavia kuvia olemattomista ihmisistä.

Tuoreimmat osastosta