Ajokortti tulee kännykkään ensi vuonna

Trafi aloittaa mobiiliajokortin testaamisen ennen vuodenvaihdetta. Kännykkäkortti on saatavissa perinteisen kortin rinnalle ensi vuonna.

6.11.2017 13:03

Ajokortista on tulossa ensi vuonna kännykkäsovellus. Trafin yksikönpäällikkö Simo Karppinen kertoo Ilta-Sanomat Digitodaylle, että mobiiliajokortin pilotointi aloitetaan noin tuhannen hengen testiryhmällä ennen vuodenvaihdetta.

Mikäli testit menevät hyvin, mobiiliajokortti voidaan ottaa laajempaan käyttöön ensi vuonna. Karppisen mukaan tämä voisi tapahtua ensi kesänä.

Mobiiliajokortin aikataulusta kertoi tänä aamuna Lännen Media.

Mobiiliajokortti ei syrjäytä ainakaan alkuvaiheessa perinteistä muoviajokorttia, vaan tulee sen rinnalle.

– EU-direktiivi määrittelee ajokortin fyysiseksi, joten pelkkä mobiiliajokortti yksin ei olisi edes mahdollinen. Useampi vuosi menee ennen kuin fyysinen kortti katoaa, Karppinen selittää.

Mobiiliajokortti tulee iPhone- ja Android-puhelimille.

Kännykkäkortti mahdollistaa mobiilisovellukselle tyypilliset lisäpalvelut, kuten ajokortin vanhenemisesta, ajoneuvoverosta tai auton katsastamisesta muistuttamisen. Sähköiseen ajokorttiin voidaan tuoda myöhemmin rekisterinumeron tarkastamisen kaltaisia lisäpalveluita. Karppisen mukaan kortin jatkokehitys tapahtuu sovelluksesta saatujen kokemusten perusteella.

Mobiiliajokortin hankkiminen ei maksa käyttäjälleen ylimääräistä. Sen tilaamisen yhteydessä henkilöllisyys tunnistetaan pankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella.

Kännykkäsovellus mahdollistaa teoriassa käyttäjien seurannan, jos siinä on gps-paikannus tai muu seurantatapa. Asia on sensitiivinen, sillä alkuvuodesta keskusteltiin kiivaasti niin sanotusta ”Bernerin laatikosta” eli autoihin asennettavasta seurantavälineestä, jota käytettäisiin tienkäyttäjien verotukseen.

 Sovellus ei tallenna käyttäjien sijaintitietoja, eikä sitä ole suunniteltu tienkäyttäjien seurantaan tai verotukseen.

Karppisen mukaan tämä ei ole suunnitelmissa.

– Sovellus ei tallenna käyttäjien sijaintitietoja, eikä sitä ole suunniteltu tienkäyttäjien seurantaan tai verotukseen, yksikönjohtaja toteaa.

Suomi on Euroopan kärkimaita mobiiliajokortin kehittämisessä. Karppisen mukaan versioita on kehitteillä muutamassa muussa EU-maassa, minkä lisäksi niitä käytetään joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa.

Ajokorttisovelluksesta tulee versiot iPhonelle ja Androidille. Testivaihe toteutetaan iPhonella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?