Näin korjaat hidastelevan tietokoneen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Käynnistyykö tietokoneesi hitaasti? Lue 6 niksiä vanhan koneen vauhdittamiseen

Julkaistu: 5.11.2017 7:00

Tietokoneen hidastelu voi johtua monesta syystä. Tässä yleisimmät höystettynä ratkaisuehdotuksilla.

Tietokoneen käynnistyminen kestää ikuisuuden eikä se sittenkään toimi kunnolla. Kuulostaako tutulta? Näin käy helposti kotikoneille, joita käytetään vaikkapa lähinnä laskujen maksamiseen vuodesta toiseen, eikä uuden ostamiseen nähdä tarvetta.

Tietokonehuolto Datafix kertoi IS Digitodaylle tyypillisiä hidastelun syitä ja keinoja niiden poistoon.

1. Ohjelmaähky

Tietokoneeseen on voinut käytön myötä eksyä yksi jos toinenkin sovellus, jotka kaikki tahtovat käynnistyä yhdessä tietokoneen kanssa. Joskus kone on jo tehtaalta lähtiessään täynnä esiasennettuja ohjelmia, joita ilman voisi ihan hyvin elää.

Windows 10:ssä ja 8.1:ssä näet käynnistyksen yhteydessä latautuvat ohjelmat painamalla Windowsin aloitusnappia vasemmassa alakulmassa hiiren oikealla napilla ja valitsemalla Tehtävienhallinnan. Valitse sitten Käynnistys-välilehti nähdäksesi kaikki käynnistyksen yhteydessä avautuvat ohjelmat.

Moni vanha kone voi olla yhä Windows 7:n varassa. Siinä valitse vasemman alareunan Käynnistä-valikko hiiren vasemmalla napilla, ja kirjoita hakukentään msconfig. Paina näppäimistön Enter-painiketta, ja suunnista Ohjelmat-välilehdelle.

Voit päättää jokaisen kohdalla erikseen, annatko niiden vastedes käynnistyä vai et. Jos et ole varma ohjelman tarkoituksesta, se kannattanee jättää rauhaan.

Nähdäksesi kaikki Windows 10:een tai 8.1:een asennetut ohjelmat, valitse aloitusnappi oikealla hiiren napilla ja valitse Sovellukset ja ominaisuudet. Saat listan asennetuista ohjelmista, joita voit poistaa tarpeen mukaan. Windows 7:ssä paina ruudun Käynnistys-nappia, ja valitse Ohjauspaneeli > Ohjelmat ja toiminnot.

Käytä jälleen harkintaa, äläkä poista ohjelmia summamutikassa.

2. Tarkista tallennustila

Käyttöjärjestelmä tarvitsee huomattavan määrän vapaata tilaa tietokoneen massamuistista toimiakseen kunnolla. Jos tila on vähissä, käyttöjärjestelmän tulisi huomauttaa siitä.

Voit tarkistaa tilan Windowsissa itse avaamalla Resurssienhallinnan (nopein tapa on painaa samanaikaisesti Windows-näppäintä ja E-kirjainta).

Resurssienhalllinnassa löydät vapaan tilan Tietokone- tai Oma tietokone -kohdan alta. Jos palkissa on kovin vähän tilaa jäljellä, sitä on syytä vapauttaa

Poista myös turhat väliaikaistiedostot, joita voi ajan mittaan kertyä melkoinen määrä. Windows 10:ssä käytä Levyn uudelleenjärjestäminen -toimintoa, joka ei poista mitään kriittisiä tietojasi. Löydät toiminnon kirjoittamalla Windowsin hakukenttään "vapauta levytilaa".

Windows 7:ssä ja 8.1:ssä paina Käynnistä-painiketta, ja kirjoita hakukenttään ”järjestä uudelleen” (englanniksi ”disk cleanup”). Valitse ”Järjestä uudelleen” tai ”Disk cleanup” hakutuloksista.

Valitse pyydettäessä asema, jonka haluat järjestää, ja valitse sitten OK.

3. Haittaohjelma

Yleinen syy tietokoneen hidastelulle on haittaohjelmatartunta. Jos koneessa ei virustutkaa jo ole, lataa sellainen internetistä ja tee sillä tietokoneen täydellinen skannaus.

Hyviä ilmaisia tutkia ovat esimerkiksi Avast, AVG ja Bitdefender. Katso myös AV-Testin arvostelut sekä ilmaisista että maksullisista tietoturvaohjelmista.

4. Liikaa tietoturvaa

Tietoturvan kanssa voi mennä myös liian pitkälle. Kahta virustutkaa ei tulisi ajaa samaan aikaan.

– Vastapainona haittaohjelmille tietokoneessa voi olla kaksi tai jopa useampi virustorjunta asennettuna päällekkäin. Se vetää kyllä koneen todella jumiin, ja näitä on monesti nähty, Datafixin toimitusjohtaja Petri Kluukeri varoittaa.

5. Unohtuiko päivitys?

Hyvä tapa saada tietokone juntturaan on jättää käyttöjärjestelmän ja muiden ohjelmien päivitykset asentamatta.

– Se on yksi asia, joka saa koneen joskus niin tukkoon, että se on lähes käyttökelvoton, Kluukeri sanoo.

Kone on voinut jäädä päivityssilmukkaan yrittäessään asentaa päivityksiä taustalla. Tilanteen korjaaminen on tapauskohtaista, ja joskus on vaikea tietää, mistä päivityksestä pitää aloittaa. Kluukeri suosittaa avuksi WSUS Offline Update -työkalua, joka pyrkii laittamaan Windows-tietokoneen päivitykset kohdilleen.

Jos tietokoneessa ajetaan vanhempaa Windowsin versiota, kuten 7:ää tai 8.1:tä, päivittäminen Windows 10:een voi tuoda koneeseen lisää puhtia etenkin, jos Kympin asentaa puhtaalta pöydältä – ei siis suoraan vanhan käyttöjärjestelmän päälle.

6. Kurkista koneen sisälle

Niinkin yksinkertainen asia kuin pöly voi hidastaa tietokoneen toimintaa. Syynä on se, että pölyiset komponentit voivat kuumentua enemmän, mikä vähentää suorituskykyä.

Sulje laite ensin ja ota se pois verkkovirrasta. Jos kyseessä on pöytäkone, avaa kotelo, ja suihkuta pölyjä pois tarkoitusta varten myytävällä paineilmalla.

Kannettavaa tietokonetta ei avata puhdistusta varten. Sen sijaan paineilmaa puhalletaan sisään kannettavan ilmakanavista.

Lue lisää puhdistusohjeita IS Digitodayn taannoisesta artikkelista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?