Suomalaistutkimuksessa luodaan keinotekoisia kasvokuvia tekoälyn avulla - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näetkö kuvassa mitään outoa? Syytä olisi – kukaan heistä ei ole oikea ihminen

Suomalaistutkimus todistaa tekoälyn erittäin vakuuttavasti väärentämien valokuvien aikakauden olevan koittanut.

Suomalaistutkijoiden projektissa luotiin tekoälyn avulla ihmiskasvoja, joiden piirteitä lainattiin julkkiksilta. Kukaan kuvan henkilöistä ei ole aito ihminen.­

3.11.2017 7:00

Grafiikkasirujen valmistaja Nvidian suomalaisilla asiantuntijoilla teettämä tutkimus (pdf) hätkähdyttää. Siinä käytettiin tekoälyä luomaan uusia valokuvia paitsi ihmisten kasvoista, myös monesta muusta aihepiiristä, kuten makuuhuoneista.

Asiasta kirjoittaa muun muassa Quartz. Tulokset ovat monessa tapauksessa erittäin uskottavia. Esimerkiksi tämän jutun pääkuvassa olevia ihmisiä ei oikeasti ole olemassa. Sen sijaan tekoäly käytti kuvien luomiseen 30 000 oikeaa valokuvaa julkkiksista.

Uutta on myös se, miten isolla tarkkuudella uskottavat valokuvat on tehty. Enää ei puhuta peukalonpään kokoisista postimerkkikuvista. Toisaalta tekoäly tekee yhä myös virheitä. Jotkut kasvot näyttävät vääristyneiltä, ja onpa muualle eksynyt esimerkiksi hevonen, jolla on kaksi päätä.

Kuvien luominen tapahtuu niin, että siinä taistelevat keskenään kaksi tietokoneohjelmaa, algoritmia, joista toinen pyrkii luomaan mahdollisimman hyvän valokuvan ja toinen pyrkii tunnistamaan väärennökset oikeista kuvista.

Teknologiasta voi kuvitella monenlaista hyötyä ja vahinkoa. Esimerkiksi mainoksissa voitaisiin käyttää tavallisten mallien sijaan täysin tietokoneella luotuja ihmisiä. Terveydenhuollossa samaa perusteknologiaa voitaisiin käyttää väärien potilastietojen luomiseen. Koneet voisivat käyttää niitä oppimiseen oikeiden ja arkaluonteisten potilastietojen sijaan.

Valokuvien vahva muokkaaminen, niin sanottu photoshoppaus, vaikkapa henkilön naamataulun ehostamiseksi lehden kanteen tai jopa armeijan harjoitusten väärentämiseksi propagandatarkoituksessa on sinänsä ollut arkipäivää jo vuosikausia.

Kokonaan väärennettyjen ja entistä vakuuttavampien valokuvien käyttö voi teoriassa mahdollistaa vaikkapa syyttömien ihmisten lavastamisen tilanteisiin, joissa heillä ei ollut osaa eikä arpaa.

Oikeusistuimet lienevät jo tottuneet ottamaan huomioon hienostuneet väärennysmahdollisuudet todistusaineistoja punnittaessa. Mutta viime aikoina on osoitettu, että jopa puhuttuja videoita voi olla piakkoin mahdollista väärentää uskottavasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?