IPhonen käyttäjälle karu yllätys – pieni haku paljasti tuhmat kuvat - Digitoday - Ilta-Sanomat

IPhonen käyttäjälle karu yllätys – pieni haku paljasti tuhmat kuvat

Kuvituskuva
Julkaistu: 1.11.2017 7:00

Applen iPhonen Kuvat-sovelluksen huomaamaton toiminto voi paljastaa käyttäjästään liikaa.

Applen iPhone-puhelimissa on vähälle huomiolle jäänyt hakutoiminto, jonka tulokset ovat yllättäneet monet. Ell-nimimerkkiä käyttävä Twitter-käyttäjä neuvoi eilen naisia avaamaan iPhonen Kuvat-kansion, ja tekemään sovelluksessa sanahaun rintaliivejä tarkoittavalla sanalla brassiere. Sanahaku löytyy Kuvat-sovelluksessa näytön yläosasta suurennuslasin kuvaa koskettamalla.

it could definitely be much worse pic.twitter.com/8HUA5wou8O — princess (@Pr1ncessSyd) October 30, 2017

Jos et näe yllä olevaa Twitter-viestiä, voit katsoa sen tästä.

Monet alkuperäiseen Twitter-viestiin vastanneet naiset ovat havainneet, että haun tuloksena iPhone listaa puhelimesta kuvia, joissa he (tai muut henkilöt) ovat uima-asuissa, alusvaatteissa tai jopa harrastamassa seksiä.

Selityksenä on automaattinen kuvantunnistus, joka on ollut mukana Applen Kuvat-sovelluksessa vuoden 2016 puolivälistä saakka, kertoo muun muassa Gizmodo-verkkolehti. Järjestelmä tutkii puhelimeen tallennettuja valokuvia, ja määrittelee niille hakusanat. Applen mukaan kuvantunnistus tehdään paikallisesti iPhonessa, joten tiedot käytetyistä luokituksista tai kuvista eivät välity Applelle.

Jos iPhonen käyttökielenä on suomi, myös hakusanat ovat suomeksi, joten ”brassiere”-haku ei toimi. Esimerkiksi omasta iPhone-puhelimestani löytyi b-kirjainhaulla kuvia, joiden luokiksi puhelin oli määritellyt Baari, Bulevardi ja Berliinin eläintarha. A-kirjaimen alta löytyi kuvaluokkia nimillä Asiakirja, Asujen, Astioita, Autoparkki ja Ajoneuvoa.

Automaattinen kuvantunnistus ei ole kuitenkaan kovin tarkkaa, sillä puhelimessani vain muutama kuvista oli luokiteltu edes suunnilleen oikein. Joka tapauksessa kuvantunnistus ja haku tuntuvat löytävän puhelimesta kuvia, joita en muistanut siellä olevankaan.

Apple ei ole ainoa käyttäjiensä kuvia automaattisesti luokitteleva yhtiö. Myös Google ja Microsoft analysoivat kuvia koneellisesti ja liittävät niihin asiasanoja, joiden perusteella niitä voi hakea.

Tuoreimmat osastosta