Piratismikirjeet: Uusi oikeudenkäyntien vyöry, takavarikoita odotettavissa – ”Lisää on tulossa” - Digitoday - Ilta-Sanomat

Piratismikirjeet: Uusi oikeudenkäyntien vyöry, takavarikoita odotettavissa – ”Lisää on tulossa”

Markkinaoikeudessa on käynnistetty lokakuussa uusia piratismikirjeitä seuranneita oikeusprosesseja. Osa saattaa johtaa tietokoneiden takavarikoihin.

31.10.2017 10:07

Elokuvien levitysoikeuksia omistava saksalainen Crystalis Entertainment on käynnistänyt lokakuussa kahdeksan uutta tekijänoikeuskäyntiä epäiltyjä sisällön jakajia vastaan markkinaoikeudessa.

Oikeudenkäynnit seuraavat vastaanottajien aiemmin saamia piratismi- eli tekijänoikeuskirjeitä, joissa tarjotaan mahdollisuutta välttää oikeudenkäynti korvauksia vastaan.

Asiasta kertoo kirjeiden saajia usein puolustava lakitoimisto Turre Legal tiedotteessaan. Lakitoimiston mukaan jutusta 3 on perinteisiä tekijänoikeuskanteita ja 5 turvaamistoimihakemuksia. Jälkimmäisillä pyritään siihen, että viranomaiset takavarikoivat epäillyn henkilön tietokoneen.

Crystalis Entertainmentia edustavan Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa vahvistaa Ilta-Sanomat Digitodaylle uusien tapausten viemisen markkinaoikeuteen.

Hänen mukaansa päätös tekijänoikeuskanteiden ja turvaamistoimihakemusten välillä on ”tapauskohtaisesti tehtävä strateginen valinta”.

– Katsomme kokonaisarviota. Joissakin tapauksissa on syytä lähteä turvaamaan näyttöä, Hatanmaa sanoo.

 Meillä on suuri määrä kanteita valmisteilla. Lisää on tulossa.

Turre Legalin lakimies Herkko Hietanen epäilee tiedotteessa niin sanottujen nallepuh-läppäritakavarikoiden tekevän paluun. Myös Chisugatena tunnetussa tapauksessa vuonna 2012 poliisi takavarikoi 10-vuotiaan tytön tietokoneen, kun tätä epäiltiin Chisun musiikin lataamisesta. Osapuolet sopivat myöhemmin 300 euron korvauksista.

Hatanmaa kiistää väitteen. Hänen mukaansa Hedman Partnersin päämiesten aineistot ovat aikuisille ja teini-ikäisille suunnattuja, eikä lapsiin kohdistuvia takavarikoita pitäisi olla odotettavissa.

– Emme odota, että tätä tulee vastaan, Hatanmaa sanoo.

Takavarikot saattavat tulla epäillyille yllätyksenä tai vaihtoehtoisesti markkinaoikeus saattaa antaa heille mahdollisuuden vastineeseen etukäteen. Asia on oikeuden päätettävissä, Hatanmaa toteaa.

Markkinaoikeus tiukensi kantaansa osoitteiden luovuttamisesta kesällä 2017. Hatanmaa vahvistaa, että nyt nostetut oikeusprosessit perustuvat teleoperaattorien oikeudenhaltijoille aiemmin luovuttamiin tietoihin.

– Olemme kyllä laittaneet kesän jälkeen uusia tietopyyntöhakemuksia vireille. Nyt haetaan parhaillaan uutta linjaa.

Hedman Partnersin lähettämien kirjeiden määrä on vähentynyt kesän jälkeen johtuen markkinaoikeuden uudesta linjauksesta. Hatanmaan mukaan tämä kuitenkin mahdollisuuden keskittyä uusien oikeusprosessien käynnistämiseen.

– Meillä on suuri määrä kanteita valmisteilla. Lisää on tulossa, Hatanmaa sanoo.

Crystalis Etntertainmentin toimintatapoja on kritisoitu rajusti. Se ei ole toiminut itse elokuvien virallisena jakelijana, vaan ostanut niiden levitysoikeudet vertaisverkossa ja tämän jälkeen toiminut oikeudenhaltijana. Toimintatapaa on kutsuttu julkisessa keskustelussa usein tekijänoikeustrollaukseksi.

Luotettavia lukuja ei ole saatavilla, mutta monien kirjeen saajien uskotaan maksaneen vaatimuksen mukaisen summan. Lisäksi useimmat oikeuteen viedyt tapaukset on sovittu kesken prosessin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?