Booking.com ja Trivago tutkintaan – hotellien hintavertailu herättää epäilyjä

Esimerkiksi Trivago ja Booking.com joutuvat selvittämään, näyttävätkö ne hotellien etsijöille todellisuudessa heille parhaat hotellihuoneet.

30.10.2017 16:00

Britannian kilpailuviranomainen CMA tutkii, johtavatko tunnetut hotellien hintavertailusivustot käyttäjiään harhaan, kun ne esimerkiksi listaavat hotelleja hakutuloksissaan. Tutkinnan alaisiin sivustoihin kuuluvat esimerkiksi tunnetut Trivago- ja Booking.com-vertailusivustot.

Selvitettäviin asioihin kuuluu esimerkiksi, millä perusteilla hotellit sijoitetaan järjestykseen hakutuloksissa, ja vaikuttavatko sivustojen suosituksiin myös esimerkiksi palkkiot, joita hotellit maksavat vertailusivustoille.

Kilpailuviranomaiset haluavat myös selvittää, pitävätkö sivustojen väitteet hotellien jäljellä olevista huoneista ja muista samanaikaisista samoja huoneita katsovista käyttäjistä paikkansa. Viranomaisten mukaan näillä painostetaan käyttäjiä varaamaan huone mahdollisimman nopeasti tarjottuun hintaan. CMA haluaa tietää, mihin sivustojen esittämät tiedot huoneiden määrästä ja samanaikaisista käyttäjistä todella perustuvat.

CMA aikoo tutkia myös sivustojen väitteitä alennuksista. Alennusprosentti saattaa perustua esimerkiksi korkeaan hintaan, joka oli voimassa vain lyhyen aikaa. Viranomainen epäilee myös, että alennusprosentteja saatetaan laskea korkeista viikonloppuhinnoista, vaikka käyttäjä etsisi hotellihuoneita arkipäiville.

Viranomainen tutkii myös, miten hyvin vertailusivustot näyttävät käyttäjille hotellihuoneen todellisen hinnan hakutuloksissaan, vai ilmestyykö hintoihin myöhemmin yllättäviä lisäsummia kuten veroja tai ylimääräisiä varausmaksuja.

CMA:n mukaan 70 prosenttia hotellivarausten tekijöistä tutkii vertailusivustoja.

– Heidän pitäisi voida luottaa siihen, että he saavat parhaan majoituksen tarpeisiinsa ja he tekevät hyvän kaupan, toteaa CMA:n johtaja Andrea Coscelli.

Expedian omistama Trivago on lausunnossaan ilmoittanut tekevänsä yhteistyötä CMA:n kanssa, kertoo BBC. Booking.com ei ole halunnut kommentoida selvitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?