Pelasimme peliä, josta internet puhuu – se on pelottava, koska se voi olla pian totta

Universal Paperclips Game on kiehtova ja pelottava selainpeli tekoälyn toiminnasta ja vaaroista.

Pysäyttävä Paperclips-peli näyttää, miten paperiliittimiä valmistava tekoäly tulee ottaneeksi kaapanneeksi vallan maailmassa valmistuksen sivutuotteena.

24.10.2017 7:00

Tekoälyn vaaroista on kirjoitettu paljon, mutta se on harvalle kovinkaan konkreettinen asia. Tiedemiesten ja mielipidevaikuttajien näkemykset tekoälyn vaikutuksesta vaihtelevat ihmisten palvelijasta aina koko ihmisrodun olemassaolon vaarantajaksi.

Tekoälyn toimintaa on nyt mahdollista päästä kokeilemaan itse Universal Paperclips -pelissä.

Peliä on pelattu jonkin aikaa. Paperiliittimiä valmistava tekoäly voi laajentaa tuotantoa esimerkiksi vihamielisillä yritysvaltauksilla ja ennen pitkää täydellä monopolilla.

Pelin on kehittänyt pelisuunnittelija ja New Yorkin yliopiston pelisuunnittelukeskuksen johtaja Frank Lantz. Universal Paperclipsistä ovat kirjoittaneet muun muassa Forbes, Motherboard ja monet muut tekniikkajulkaisut. Pelistä on tullut nopeasti iso puheenaihe internetissä.

Verkkoselaimessa toimivassa pelissä pelaajassa pelaaja astuu tekoälyn asemaan, ja tekoälyllä on vain yksi tarkoitus: maksimoida maailmassa olevien paperiliittimien määrä.

Peli on klikkailemalla ohjattava, niin sanottu Excel-tyyppinen talouden ja resurssien optimointipeli.

Kehityskulku on yksinkertainen, ja siksi pelottava: Aluksi paperiliittimiä valmistetaan yksi kerrallaan klikkailemalla.

Paperiliittimille etsitään optimaalista hintaa, kehitetään markkinointia ja tehostetaan valmistusta. Tekoäly kehittää sivutuotteina monia muitakin asioita, esimerkiksi runoutta, ja sitä voi tehostaa laitteistopäivityksillä.

Tekoälyn hallitsemat ihmisiin vaikuttavat hypnoosilennokit on päästetty irti, ja koko maapallo valmistaa pelkkiä paperiliittimiä. Menikö ihan hyvin?

Tekoälyn luovuus kasvaa koko ajan, ja ennen pitkää se osaa ratkoa maailmanrauhan, syövän parantamisen ja miesten kaljuuntumisen kaltaisia ongelmia. Kehittämiseen tarvittavaa rahaa syntyy paperiliittimien myynnistä ja osakemarkkinoilta, koska tekoälyn kehitystä voi suunnata peliteorian ja osakesijoittamisen suuntaan.

Tämä onnistuu kuitenkin ainoastaan, jos tekoäly saa isänniltään riittävät vapaat kädet. Ja kun liekaa tulee, alkaa tapahtua. Tämän enempää pelin kulusta ei kannata paljastaa, sillä se on kenen tahansa pelattavissa.

Koska tekoälyn ainoa tarkoitus on paperiliittimien valmistaminen, koko universumi ennen pitkää kiertyy niiden ympärille – kyllä, maapallo ei kovin pitkälle riitä.

Peli on hämmästyttävä ja samalla pelottava demonstraatio siitä, mikä on tekoälyn mahdollinen kehityskulku. Samaan aikaan se on viihdyttävä pelikokemus, joka kannattaa pelata ainakin kerran läpi. Pelaamaan pääset tästä.

Jossain vaiheessa paperiliittimiä ei tehdä enää ihmisille, vaan niitä tehdään, koska niitä pitää tehdä. Samalla tekoäly kehittää itseään yhä pidemmälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?