Windowsin jättipäivitys tulee tällä viikolla: Näin suojaudut

Julkaistu:

Digivinkit
Windows 10:n Fall Creators Update on mahdollista estää. Joskin kotikäyttäjien keinot ovat rajatut.
Microsoft alkaa jakaa merkittävää Windows 10 -päivitystä Fall Creators Updatea tällä viikolla. Sen jakelu aloitetaan vaiheittain, joten voi kulua päiviä tai jopa viikkoja ennen kuin sinulle sitä tarjotaan.

Suurten päivitysten kanssa ilmenee kuitenkin usein lastentauteja ja muita ongelmia, joiden takia päivityksen asentamisen lykkäämistä kannattaa harkita. Windowsissa on siihen eri keinoja riippuen, mitä versiota käytät.

Jos päätät estää päivityksen, sitä ei kannata tehdä loputtomiin. Se lisää Windowsiin ominaisuuksia ja mahdollistaa muiden päivitysten asentamisen jatkossa. Mahdolliset lastentaudit on korjattu mitä todennäköisimmin muutamassa viikossa, minkä jälkeen päivityksen voi hyväksyä turvallisin mielin.

Useimmat kotikoneet

Windows 10 Home -versiossa käyttäjän keinot ovat rajatut. Päivityksen estolle ei ole omaa asetusta, joten pitää turvautua kikka kakkoseen, kertoo muun muassa ghacks.net.

Avaa Windowsin asetukset esimerkiksi painamalla yhtä aikaa pohjaan näppäimistön Windows-nappi ja I-kirjain (I niin kuin Ilkka). Valitse Verkko ja Internet > Ethernet, jos olet johdolla kiinni internetissä. Valitse ylhäältä aktiivinen ethernet-yhteytesi, ja paina liukukytkintä ”Määritä käytön mukaan laskutettavaksi yhteydeksi”.

Nyt Windows kuvittelee yhteyttäsi laskutettavan käytön mukaan ja rajoittaa päivitysten asentamista. Tämä estää myös Fall Creators Updaten, vaikka Windowsin käyttämä sanamuoto on joskus epäilyttänyt.

Asetusten Windows Update -osiossa Microsoft sanoo, että käytön mukaan laskutettavaa yhteyttä käyttävään koneeseen voidaan silti asentaa päivityksiä, joita tarvitaan Windowsin sujuvan toiminnan takaamiseksi. Microsoft kuitenkin vahvisti IS Digitodaylle, että Fall Creators Updatea ei asenneta.

Jos tietokoneesi on kiinni netissä langattomasti wifi-yhteydellä, voit määrittää liittymän käytön mukaan laskutettavaksi asetusten valikkopolussa Verkko ja Internet > WLAN ja valitsemalla aktiivinen yhteys. Sen alta löytyy liukunappi muutoksen tekemiseksi.

Muutoksilla ei ole mitään vaikutusta siihen, miten liittymääsi oikeasti laskutetaan. Asetusmuutokset eivät myöskään estä Microsoftia lataamasta tietokoneeseen kriittisiä tietoturvapäivityksiä.

Windows Pro, Enterprise ja Education

Järeämpien Windows 10 -versioiden käyttäjillä on vähän helpompaa. Näissä Windows-versioissa on nappi, jolla suuret ominaisuuspäivitykset voi estää enintään 365 päivän päähän.

Microsoftin mukaan nappi löytyy valikkopolusta Asetukset > Päivitys ja turvallisuus > lisäasetukset > Lykkää ominaisuuspäivityksiä.

Asetus hyvämuistisille

Windows Central muistuttaa kolmannesta konstista tilanteessa, jossa päivitys on jo saatavilla koneellesi, mutta haluat lykätä sen asentamista.

Voit ajoittaa päivityksen aina enintään kuusi päivää tulevaisuuteen menemällä valikkopolkuun Asetukset > Päivittäminen ja suojaus > Windows Update. Etsi kohta Päivitä asetukset ja paina sen alta valintaa Uudelleenkäynnistyksen asetukset tarkan asennusajan valitsemiseksi.

Tämä vaatii jatkuvaa säätämistä, jos haluat estää päivityksen vielä kuusi päivää myöhemminkin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt