Digitoday

Heittääkö Gmail laskut tai tärkeät viestit roskapostiin? Näin estät

Julkaistu:

Digivinkit
Gmailin automaattiset suodattimet saattavat luokitella roskapostiksi tärkeitä laskujakin, mikä saattaa käydä kalliiksi. Näillä ohjeilla vältät mokat.
Eilen torstaina Ilta-Sanomat kertoi tapauksesta, jossa operaattori Elisa sulki asiakkaansa palvelut, koska tämä ei ollut käyttänyt maksaessaan viitenumeroa. Asiakkaan mukaan hän ei ollut huomannut Elisan laskuja tai karhukirjeitä, koska hänen sähköpostiohjelmansa oli siirtänyt laskut automaattisesti roskapostiin.

Näin voi käydä myös esimerkiksi suositussa Gmail-sähköpostiohjelmassa, joka saattaa luulla tärkeitäkin sähköposteja roskapostiksi. Kaiken lisäksi Googlen sähköposti tuhoaa roskapostikansiosta kuukautta vanhemmat viestit lopullisesti, joten tapahtunutta ei muutaman viikon päästä edes ole mahdollista huomata.

Gmailissa on kuitenkin muutamia keinoja, joilla voi estää tietyn lähettäjän sähköposteja joutumasta roskapostikansioon.

1. Lisää lähettäjä yhteystietoihin

Gmail ei lähtökohtaisesti luokittele roskapostiksi sellaisia viestejä, jotka tulevat vastaanottajan yhteystietolistaan merkityistä osoitteista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voit lisätä lähettäjän nimen ja sähköpostiosoitteen Googlen yhteystietoihin joko etukäteen ennen viestin saapumista tai ensimmäisen viestin jälkeen. Googlen yhteystiedot löytyvät Gmail-pääsivulta klikkaamalla vasemman yläkulman Gmail-tekstiä, jolloin sen alle aukeaa pudotusvalikko.

Yhteystiedot-linkistä aukeaa Google Contacts -sivu. Uuden yhteystiedon voi lisätä sivun oikeassa alakulmassa olevasta punaisesta ympyrästä, jonka keskellä on valkoinen plus-merkki.

Helpompaa on kuitenkin lisätä sähköpostin lähettäjä ensimmäisen viestin jälkeen. Gmailissa sähköpostin oikeassa yläkulmassa viestin päivämäärän vierestä löytyy muun muassa kärjellään seisova kolmio, josta aukeaa pudotusvalikko. Pudotusvalikossa on kohta ”Lisää lähettäjän nimi yhteystietoluetteloon”, jonka valitsemalla asia on hoidettu.

2. Kouluta roskapostisuodatinta

On hyvä vilkaista varmuuden vuoksi välillä myös roskapostilaatikkoon. Klikkaamalla sähköpostin otsikkoa hiiren oikealla näppäimellä viestin päälle aukeaa pudotusvalikko, jonka ylimmäinen kohta on ”Ei roskaposti”. Sen valitsemalla viesti siirtyy pois roskapostista. Gmailin roskapostisuodatin on oppiva ja muuttaa asetuksiaan. Yksi kerta ei välttämättä kuitenkaan riitä, joten saman toimenpiteen saattaa joutua tekemään myös uudestaan.

3. Merkitse tärkeäksi

Gmailissa voi myös luoda omia suodattimia sähköpostin asetuksista. Asetukset löytyvät Gmail-sivun oikeasta yläkulmasta hammasratas-kuvakkeen kautta. Hammasratasta klikkaamalla aukeaa pudotusvalikko, jossa yhtenä kohtana on asetukset.

Asetukset-sivulla on monenlaisia valintoja, mutta tässä yhteydessä tärkein on sivun yläreunan linkkirivi, josta valitaan otsikko Suodattimet ja estetyt osoitteet.

Tällä sivulla voi luoda oman suodattimen, joka esimerkiksi merkitsee tietyltä lähettäjältä tulleet viestit automaattisesti tärkeiksi.

Kun sivulta avaa linkin ”Luo suodatin”, tulee näkyviin lomake. Lomakkeen ensimmäinen kohta on ”Kohteesta”, jonka alla olevalle tyhjälle riville kirjoitetaan lähettäjän sähköpostiosoite, ja seurataan sen jälkeen verkkosivun ohjeita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt