Digitoday

Asiakas maksoi Elisan laskut ilman viitenumeroa – syntyi hirmuinen soppa, jota setvittiin pari vuotta

Julkaistu:

Elisa Oyj asetti palvelulle käytöneston maksamattomien laskujen vuoksi ja purki palvelusopimuksen. Sopu saatiin vasta kuluttajariitalautakunnasta.
Kuluttajariitalautakunnassa ratkottiin mielenkiintoista tapausta 9. lokakuuta. Tilanne on monille ainakin jollain tavalla tuttu. Tapauksen taustalla oli laskun maksamisen kaksi kulmakiveä eli viitenumero ja eräpäivä.

Asiakas JS oli maksanut Elisa viihde -palvelun kuukausimaksuja ilman viitenumeroa. Asiakas yksilöi laskut vain liittymänsä numeroa käyttäen. Tästä seurasi se, että maksut kohdentuivat vahingossa toiselle asiakkaalle, jonka liittymän numero sattui olemaan sama.

Asiakas kertoi laittaneensa laskut maksuun verkkopankin toistuvalla maksutoiminnolla aina samana päivänä kutakin kuukautta. Hän kertoi luulleensa maksaneensa laskut prikulleen oikein, vaikka saikin Elisan karhukirjeitä sähköpostiinsa. Alkuperäiset laskut jäivät sähköpostiohjelman roskapostisuotimeen.

Asiakas oli maksanut kuukausimaksuja muulloinkin kuin huomaamatta jääneiden laskujen eräpäivinä, jotka eivät olleet jokaisessa laskussa suinkaan samat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elisa Oyj asetti asiakkaan tilaamille palvelulle käytöneston maksamattomien laskujen vuoksi 5. toukokuuta 2015 ja purki palvelusopimuksen 8. heinäkuuta 2015. Asiakas ja Elisa Oyj olivat 3. syyskuuta 2012 sopineet Elisa Viihde Kaapeli 100 M -palvelusta.

Viivästyskorkoa alkoi Elisan näkemyksen mukaan kertyä jo lokakuussa 2013.

Jokaisesta perintään siirtyneestä laskusta lähetettiin asiakkaalle Instrum Justitian maksuvaatimus. Saamistaan maksukehotuksista huolimatta asiakas ei maksanut kaikkia avoimia laskuja, viivästyskorkoja, maksukehotuksia tai käytöneston poistomaksuja.

Riidan osapuolilla oli vaatimuksia toisilleen. Asiakas vaati muun muassa kilometrikorvauksia, 400 euron korvauksia ajasta ja vaivasta, Elisa Viihteen kuukausimaksuja neljän kuukauden ajalta ja Elisan liittymän tilalle hankitun DNA 4G-liittymän kuukausimaksuja vuoden ajalta. Näihin vaateisiin ei kuluttajariitalautakunta taipunut.

Lautakunta päätyi kuitenkin suosittamaan, että Elisa hyvittää asiakkaalleen laskujen viivästyskorot siltä osin kuin sitä on kertynyt ajalta, joka on kulunut asiakkaan tekemien maksusuoritusten kohdentamiseen.

Palvelun sulkeminen ja sitä seurannut sopimuksen purku eivät lautakunnan mukaan olleet aiheettomia, kun otetaan huomioon asiakkaan viivästykset maksujen suorittamisessa ja se, että hän ei ollut saamistaan maksukehotuksista huolimatta ollut yhteydessä Elisaan. Asiakkaankin olisi pitänyt aktiivisesti selvittää asiaa, eikä laskujen päätymistä roskaposteihin voida pitää Elisan syynä.

Elisa taas vaati asiakkaalta yhteensä 126,49 euron maksuja, josta perintäkuluja on 24 euroa ja korkoa 1,07 euroa.

Lautakunta korosti, että viivästysseuraamukset eivät olleet aiheutuneet yksinomaan maksujen kohdentamiseen kuluneesta ajasta, vaan myös siitä, että asiakkaan maksusuoritukset eivät olleet aina tapahtuneet eräpäivinä. Tästä syystä aiheutuneiden viivästysten perusteella Elisalla oli oikeus viivästysseuraamuksiin.

Kuluttajariitalautakunnan mukaa Elisalla oli kuitenkin käytettävissään olevien tietojen perusteella ollut mahdollisuus selvittää, miltä osin viivästysseuraamukset ovat aiheutuneet kuluttajan viivästyksistä ja miltä osin kysymys on suoritusten kohdentamisesta.

Kuluttajariitalautakunta on puolueeton ja riippumaton ratkaisuelin. Lautakunnan jäsenet edustavat tasapuolisesti kuluttajia ja elinkeinonharjoittajia.

Asiasta kertoi aiemmin tietotekniikan ammattilaislehti Tivi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt