Miksi kännykkä aina pätkii Helsingin ja Pasilan välissä? Teleoperaattorit vastaavat - Digitoday - Ilta-Sanomat

Miksi kännykkä aina pätkii Helsingin ja Pasilan välissä? Teleoperaattorit vastaavat

Puhelimen datayhteyden katkeamiseen lähellä Pasilan asemaa on monta syytä.

9.10.2017 7:00

Montako kertaa olet istunut junassa ja selannnut nettiä puhelimellasi, kun datayhteys yllättäen katkeaa lähellä Pasilaa? Jossain Eläintarhan ja Pasilan välillä tuntuu kaikkien operaattorien verkoissa olevan kuuluvuusaukko, joka katkaisee datayhteyden todennäköisesti päivittäin kymmeniltä tuhansilta työn ja kodin väliä kulkevilta.

– Kyllä tämä meillä on ollut tiedossa, vahvistaa operaattori DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

– Siinä on pitkä historia, sanoo myös Timo Saxen Telian viestinnästä.

Saxenin mukaan yhteyksien vahvuuteen vaikuttaa muun muassa se, että Pasilan alueella osa verkon taajuuksista on varattu junaliikenteen operoinnin käyttöön. Ratapihan alueelle on myös vaikea saada paikkaa verkon tukiasemalle.

Lisäksi operaattoreilla on ollut vaikeuksia saada Helsingin kaupungilta paikkoja tukiaseman mastoille radan varrelta.

– Olemme jo pidemmän aikaa yrittäneet saada mastolle paikka Nordenskiöldinkadun kohdalle, DNA:n Laari kertoo.

– Kaupungin viranomaisilla on syynsä, miksi meidän ehdotuksiamme ei ole hyväksytty. Yleensä perustelut liittyvät maisemointiin ja alueen maankäyttösuunnitelmiin.

Radan verkkoyhteyksiä eivät paranna myöskään kallioleikkaukset Linnunlaulun kohdalla. Saxenin mukaan Telia on talvella rakentamassa uutta tukiasemaa Linnunlaulun alueelle, jonka pitäisi parantaa verkon vahvuutta radan varrella.

Operaattori Elisan mittausten mukaan datayhteys ei Helsingin ja Pasilan välillä katkea, mutta yhteyden vahvuus riippuu paljon päätelaitteesta.

– Puhelimissa on laitevalmistaja- ja mallikohtaisia eroja, jotka voivat vaikuttaa kuuluvuuteen, kertoo osastopäällikkö Juha Laukkanen Elisasta.

Laukkasen mukaan laitekohtaisten seikkojen lisäksi koettuun yhteyden laatuun vaikuttavat esimerkiksi se, onko käytössä 2g-, 3g- vai 4g-yhteys, ja käytetäänkö puhelinta puhe- vai datakäytössä. Myös asiakkaan hankkimat operaattorin palvelut, kuten liittymän datanopeus vaikuttavat yhteyden toimintaan.

Omat ongelmansa muodostavat ovat junat, joiden teräsputkea muistuttava rakenne heikentää signaalin vahvuutta. Laukkasen mukaan junavaunuissa on verkkoa vahvistavat toistimet.

– Muutamista vaunuista toistin puuttuu, ja osa toistimista ei tue 4g-verkkoa, Laukkanen sanoo.

Toistimia ollaan hänen mukaansa uusimassa, mutta urakkaa vaikeuttaa se, että vaunut ovat lähes jatkuvasti liikenteessä.

DNA:lla on vetämässä uusi hakemus vetämässä Eläintarhan urheilukentän lähistölle. Jos lupa mastolle heltiää, voivat myös muut sijoittaa tukiasemansa siihen. Tällöin muut operaattorit maksaisivat vakiintuneiden käytäntöjen mukaisesti vuokraa maston rakentajalle, tässä tapauksessa siis DNA:lle.

– Meidän näkökulmasta asia on kaupungin käsissä, Laari toteaa.

(Korjauksia 9.10 klo 9.50 ja 15.20: Täydennyksiä Juha Laukkasen kommenttiin)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?