Nettiostokset Kiinasta ovat nyt iso juttu – tiedä nämä 5 asiaa ennen kuin aloitat

Julkaistu: , Päivitetty:

Verkko-ostokset
Moni suomalainen ostaa jo tavaroita kiinalaisesta AliExpressistä. Mutta onko se turvallista?
Kiinan Googleksi kutsuttu verkkoyhtiö Alibaba omistaa AliExpress-verkkokaupan, joka on kipuamassa esimerkiksi Amazon.comin rinnalle kilpailemaan suomalaistenkin rahoista.

Moni suomalainen suosii jo nyt AliExpressiä etenkin halpojen hintojen vuoksi. Kiinasta tilaavien suomalaisten määrät lasketaan jo sadoissa tuhansissa, ainakin mikäli aiheen ympärille syntyneiden Facebook-ryhmien jäsenmäärää on uskominen.

Monia arveluttaa kuitenkin kiinalaisesta kaupasta ostaminen. Onko mahdollista, että rahoille ei saa ikinä vastinetta?

– Kyseessä on iso toimija verkkokaupassa, mikä normaalisti tuo tiettyä turvallisuutta ostotapahtumissa, arvioi maksupalveluyhtiö Netsin korttiturvallisuuspäällikkö Kalle Varmola AliExpressiä IS Digitodaylle.

AliExpressin turvallisuuteen perehtyi myös muun muassa MakeUseOf-verkkopalvelu taannoin. Sen mukaan itse verkkopalvelu vaikutti turvalliselta, eikä siellä vaikuttanut olevan haavoittuvuuksia, joita hyökkääjien olisi helppo käyttää vierailijoiden harhauttamiseksi.

Verkkopalvelujen ja tiedostojen tietoturvaa tarkkaileva Virustotal ei myöskään löydä AliExpress.comista mitään huomautettavaa.

1) Tarkista kauppiaan taustat

Mahdollinen ongelma sen sijaan ovat palvelussa toimivat yksittäiset kauppiaat, jotka eivät välttämättä aina ole kuluttajan asialla.

– Erittäin tärkeää on hakea tietoa käyttökokemuksista. Esimerkiksi googlaamalla voit löytää kommentteja kauppiaista, Varmola neuvoo.

MakeUseOf katsoo AliExpressin Akilleen kantapään olleen ainakin vielä viime vuonna sen prosessi kauppiaiden hyväksymiseksi. Petoksista on tullut paljon valituksia, minkä vuoksi ostajan tulee aina perehtyä kauppiaan taustoihin ennen ostopäätöstä.

Katso, millaista palautetta myyjä on saanut aiemmilta asiakkailtaan. Tosin väärät arvostelut ovat olleet paikoin ongelma muissa ostopaikoissa, joten arvostelujen vuolaisiin kehuihin kannattaa suhtautua varauksella.

2) Älä tee heräteostoksia

Vaikka AliExpress usein on halpa ostopaikka, houkutteleva tarjous voi tässäkin tapauksessa olla liian hyvä ollakseen totta. Vertaile hintoja muihin ostopaikkoihin saadaksesi suuntaa totuudesta. AliExpress itsekin varoittaa ostamasta tunnettujen brändien tuotteita, joita myydään todella halvalla. Kaupan mukaan ne ovat ”enimmäkseen väärennöksiä”.

Verkosta löytyy myös paljon enemmän tai vähemmän uskottavia kauhutarinoita väärien tuotteiden saapumisesta ja sen jälkeisestä tappelusta AliExpressin ja myyjän kanssa.

3) Kutistuiko vaate matkalla?

Vaikka sekä myyjä että ostaja kumpikin kokisivat toimivansa täysin oikein, ikäviä yllätyksiä voi silti seurata. Tämä on erityisen totta ostettaessa vaatteita Kiinasta. Myyjien ilmoittamat kokomerkinnät voivat poiketa suomalaisille tutuista mitoista, joten vaatteen koko voi paljastua sovitettaessa täysin vääräksi.

Vaatteiden ostaminen sovittamatta on aina riski. Mutta jos niin haluat tehdä, varmista, että myyjä tarjoaa selvän vertailutaulukon paikallisen kokomerkinnän muuttamiseksi ymmärrettävämpään muotoon. Asiasta kirjoittaa AliExpress-aiheinen blogi Alixblog.

4) Minne ostos jäi?

Älä heti pelästy, jos tuotteen toimitus tuntuu kestävän kauan. Esimerkiksi tässä Reddit-keskustelussa tuodaan esille, että tavaroiden kulku Kiinasta kotiovelle voi viedä kauankin.

Jos haluat hieman hoputtaa toimitusta, voit tilauksen jälkeen kohteliaasti pyytää myyjältä seurantanumeroa. Se saattaa kannustaa myyjää lähettämään tuotteen nopeammin.

5) Harkitse lisäsuojausta luottokorttitiedoille

AliExpress tarjoaa maksutonta Escrow-lisäpalvelua, jonka ainakin teoriassa pitäisi antaa lisäsuojaa ostajalle. Tämän luottokorttitietoja ei anneta myyjälle, eikä myyjä saa maksua ennen kuin ostaja vahvistaa saaneensa sen mitä tilasi. Myös Escrow-palvelusta löytyy huonoja käyttökokemuksia, joiden todenperäisyyttä on vaikea vahvistaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt