Hämmentävätkö VR, AR ja MR? Tästä Microsoftin eilisessä julkistuksessa oli kyse

Microsoft julkisti tiistai-iltana yhdessä Samsungin kanssa uudet mixed reality- eli MR-lasit.

Microsoft uskoo MR (mixed reality) -tekniikkaan. Kuvassa Samsungin eilen julkistama silmikko ja ohjauslaitteet.

4.10.2017 14:16

Microsoft aloittaa ponnistelut tekniikkaansa pohjautuvien keinotodellisuuslasien tuomiseksi ihmisten ulottuville jo tänä vuonna. Yhtiö julkisti eilen illalla Suomen-aikaa yhdessä Samsungin kanssa Samsung HMD Odyssey -nimiset mixed reality- eli MR-lasit.

Julkistuksen myötä Microsoftin tekniikkaan perustuvia laseja tekevät nyt Samsung, HP, Lenovo, Dell ja Acer.

Microsoftin julkistus on osa kilpailua, jota eri valmistajat ja tekniikat käyvät keskenään. Virtuaali- tai lisätyn todellisuuden laitteista on ennustettu suurta trendiä lähivuodelle, mutta käytännössä eri tekniikkojen tai jopa samanlaisia ratkaisuja käyttävien lasien yhteensopivuus on tällä hetkellä olematon.

Esimerkiksi pc-maailmassa keskenään kisaavat Oculus Rift ja HTC Vive ovat molemmat vr-laseja, mutta niiden sisältöjä ei voi periaatteessa käyttää ristiin.

Jatkossa silmikoita käytetään pelaamisen ohella muun muassa teollisuudessa ja koulutuksessa, mutta myös niinkin arkisissa asioissa kuin asuntonäytöissä ja ostoharkinnassa olevien huonekalujen virtuaaliseen sijoittelemiseen omaan kotiin.

Hankalia käsitteitä

Microsoftin käyttämä mixed reality (MR) -tekniikka käännetään yleensä yhdistetyksi todellisuudeksi tai tehostetuksi todellisuudeksi. Siinä pystytään esittämään lasien käyttäjälle näkymiä, jossa tietokonegrafiikka ja tosielämän näkymät ovat suoraan vuorovaikutuksessa keskenään. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi oikean puun taakse piiloutuvat digitaalijänikset. Tämä tehdään useimmin osittain läpinäkyvien lasien kautta.

Yhdistetty todellisuus on kehittyneempi muoto AR:stä (augmented reality, lisätty todellisuus), jossa yhdistellään tosimaailman näkymiä ja tietokoneella piirrettyä kuvaa. Tämä on toteutettavissa alkeellisemmillakin välineillä, esimerkiksi kännykän kameralla ja näytöllä tehty Pokémon Go -pelin pyydystämisnäkymä on tällainen.

Virtuaalitodellisuus (VR, virtual reality) puolestaan toteutetaan yleensä kokonaan suljetulla silmikolla, jonka käyttäjä näkee vain tietokoneella luotua grafiikkaa.

Sovelluksia tulossa

Microsoft kertoi Windows-kaupassa olevan lokakuun 17. päivä 20 000 sovellusta, jotka ovat käytettävissä mixed reality -laseilla. Mukana on myös pelejä, mutta Minecraftia ja Halosta tehtyä pienpeliä lukuun ottamatta nimikkeet eivät ole millään tasolla tunnettuja.

Lisää tarjontaa tulee Steam-pelipalvelun kanssa tehdyllä sopimuksella, joka mahdollistaa SteamVR-sisältöjen tuomisen Microsoftin laseille. Pelit vaativat kuitenkin muutoksia toimiakseen, sillä SteamVR:n pelit käyttävät erilaista tekniikkaa kuin Microsoft.

Microsoft ilmoitti myös ostaneensa keinotodellisuuteen keskittyneen AltspaceVR:n.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?