Nähdäänkö tämä kasari-ilmiö kaduilla seuraavaksi?

Julkaistu:

Kasari-ilmiöt
Japanista kiirivät signaalit kertovat kannettavan kasettimankan paluusta.
Moni menneiden vuosikymmenien ilmiö on tehnyt paluun viime vuosien aikana. LP-levyt ovat nousseet takaisin merkittäväksi musiikkiformaatiksi. Myös kasettiharrastus on nostanut päätään viime aikoina.

Kasettiharrastuksen myötä paluuta on tekemässä siihen kiinteästi liittyvä ilmiö: kasettimankka, englantilaisittain boombox.

Kasettimankan paluuta on ennakoitu jo jonkin aikaa. Asiasta ovat vihjailleet aiemmin muun muassa Forbes sekä Fast Company.

Kasetit ovat jatkaneet elämäänsä tietyissä musiikkipiireissä, kuten rapissa ja metallissa, mutta valtavirtaan niillä ei ole ollut asiaa. Tämä saattaa olla muuttumassa.

Japanilaisen Kyodo Newsin mukaan tokiolainen Seibu Shibuya -tavaratalo järjesti muutama päivä sitten erillisen näyttelyn kasettinauhureille. Lehden mukaan kyse ei ole pelkästä nostalgiasta: ne tarjoavat jotain uutta ja erikoista myös nuoremmalle sukupolvelle, joka ei aikoinaan niiden kanssa tekemisiin päätynyt.

Kasettinauhureissa viehättävät monia asiat, joiden vuoksi niistä aikoinaan luovuttiin: kömpelyys ja pehmeä äänenlaatu, jotka toisaalta tekevät niistä nykyaikana poikkeuksellisia.

Tämä on näkynyt myös valmistajien eleissä. Sony on aloittanut uudelleen yhden kannettavan kasettinauhurin valmistamisen. Suurista valmistajista ainakin myös Philipsillä on myynnissä kasetteja toistava kannettava soitin.

Kun täysin digitaalinen musiikki alkoi syödä fyysisten musiikkiformaattien markkinoita, alkoivat perinteiset musiikkitoistinvalmistajat lisätä kannettaviin cd-soittimiinsa mp3-toisto-ominaisuuksia. Näistä ei kuitenkaan tullut suurta hittiä, sillä suoratoiston vakiinnutettua asemansa kännykän ja mobiilikaiuttimen yhdistelmästä tuli ”uusi ghettoblasteri”.

Kasettimankkailmiön kokoluokka on toistaiseksi arvoitus. LP-levyn paluuta pidettiin aluksi marginaali-ilmiönä, mutta se nousi kuin nousikin takaisin valtavirtaan. Musiikkituottajat IFPIn tilastojen (pdf) mukaan vinyylimyynti oli viime vuoden alkupuoliskolla yli 10 prosenttia fyysisestä äänitemyynnistä. Pystyvätkö kasetit samaan?

Mitä olet mieltä kasettimankan henkiin heräämisestä? Onko ollut ikävä kasettien kelaamista kynällä ja paristojen loppumisesta varoittavaa vonguntasoundia? Kerro mielipiteesi kommenteissa!

Ota kantaa

Onko ikävä kasettinauhuria?

Kyllä 52% Ei 48%
Ääniä yhteensä 1207

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt