Digitoday

”Tulemme jättämään huomattavan määrän kanteita” – suomalaismiehen 34 000 euron piratismituomio poikii jatkoa

Julkaistu:

Piratismikirjeet
Piratismikirjeitä lähettävän lakitoimisto Hedman Partnersin mukaan uusia kanneprosesseja on odotettavissa markkinaoikeuden taannoisen päätöksen vanavedessä.
Markkinaoikeus langetti viime viikon perjantaina suomalaismiehelle viime viikolla 100 euron korvauksen elokuvan jakamisesta vertaisverkossa. Oikeudenkäyntikulujen kanssa koko korvaussumma nousi lähes 34 000 euroon.

Piratismi-, tekijänoikeus- tai kiristyskirjeinä tunnettuja maksukehotuksia lähettävän ja elokuvajakelija Scanbox Entertainment A/S:ää edustavan asianajotoimisto Hedman Partnersin mukaan kirjeitä on odotettavissa jatkossakin.

– Kyllä se jatkuu, eikä se ole mihinkään poistunutkaan. Tämän kanneprosessin aikanakin on kirjeitä lähetetty ja uusia oikeusprosesseja pantu vireille, sanoo Hedman Partnersin asianajaja Joni Hatanmaa.

Kesäkuussa markkinaoikeus linjasi, että teleoperaattori DNA:n ei tarvinnut paljastaa epäiltyä tekijänoikeuden rikkojaa ilman aiempaa laajempia perusteita. Jotkut ehtivät pitää tätä jo piratismikirjeiden loppuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

En aio paljastaa, miten valvonnalta voi suojautua. Koko työkalupakkiamme ei ole kuitenkaan nähty.

Vaikka nyt päätökseen saatu kanne oli nostettu ennen markkinaoikeuden kesäkuista päätöstä, Hatanmaan mukaan viime viikon päätöksestä on pääteltävissä, että tiedostonjakajia saadaan vastuuseen juridisen prosessin kautta jatkossakin.

– Nyt kun markkinaoikeus on tällaisen päätöksen antanut, meillä on hyvä käsitys siitä, miten langettava tuomio saadaan, Hatanmaa sanoo.

– Meillä on useampia juttuja valmisteltuna odottamassa perjantaista päätöstä.

Asianajotoimisto on lähettänyt kirjeitä myös nyt tuomioon päätyneen prosessin aikana. Hatanmaan mukaan Hedman pyrkii kattavaan valvontaan, ja ”luvattomaan jakamiseen osallistuva todennäköisemmin saa kirjeen kuin ei saa”.

”jokainen laajamittaista jakamista tekevä” voi odottaa kirjettä.

– Tulemme jättämään huomattavan määrän kanteita, jollei niistä nyt tämän tuomion myötä päästä sopuun, Hatanmaa sanoo, muttei halua tarkentaa lukumäärää.

Hatanmaan mukaan Hedmanilla on parhaillaan vireillä yksi hyvityskanne markkinaoikeudessa. Tähän mennessä päätöksiä on Hedmanin osalta tullut viisi, joista yksi on päätynyt Hedmanin tappioon. Neljästä sen eduksi päätyneestä tapauksesta kaksi on ollut yksipuolisia, eli vastaaja ei ole puolustautunut millään tavoin.

Kohtuullinen korvaus?

Lähes 34 000 euron korvaussummaa on pidetty suurena tai jopa kohtuuttomana. Hatanmaan mukaan summa nousee, kun asianajotoimisto vastaa vastapuolen yrityksiin horjuttaa kannetta.

– Kulujen osuus riippuu siitä, miten vastapuoli reagoi kanteeseemme. Toivon, että tämä hillitsee paikkansa pitämättömien väitteiden esittämistä oikeudessa, Hatanmaa sanoo.

Markkinaoikeuden päätös kertoo Scanboxin asiamiehen käyttäneen aikaa 131,5 tuntia ja vastaajan asiamiehen 74,5 tuntia. Scanboxin asiamiehen tapauksessa tämä tarkoitti muun muassa tarkoitti wifi-verkkosignaalin vahvuusmittauksia vastapuolen asunnon läheisyydessä.

– Tähän käyttämältämme asiantuntijalta meni paljon aikaa, Hatanmaa toteaa.

Hatanmaan mukaan wifi-signaalin mittaaminen ei ole kuitenkaan uusi oikotie tai automaatti elokuvien jakajien narauttamiseen. Hän antaa ymmärtää seurantakeinoja olevan muitakin, mutta on niiden suhteen vaitonainen.

– En aio paljastaa, miten valvonnalta voi suojautua. Koko työkalupakkiamme ei ole kuitenkaan nähty, Hatanmaa sanoo.

– Meillä on myös menetelmiä, joilla yhdistää joku muu perheessä oleva henkilö [kuin liittymän omistaja] jakamiseen, asianajaja lisää.

Piratismikirjeet herättävät hyvin vahvoja intohimoja. Opetus- ja kulttuuriministeriö on pohdiskellut niiden laillisuutta ja julkaissut verkkosivuillaan niitä koskevia kysymyksiä ja vastauksia.

Osa reaktioista on hyvin vahvoja. Niitä kommentoidaan netissä hyvin kärkevästi, ja esimerkiksi Ruotsissa piratismikirjeet ovat jopa johtaneet tappouhkauksiin niiden lähettäjiä kohtaan.

– Sieltä on tullut viestiä, että tällaista on ollut paljon, Hatanmaa sanoo.

Hän ei halua kommentoida Hedman Partnersin saamaa palautetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt