Suomalaismies vastusti piraattikirjettä: 600 euron maksu nousi oikeudessa yli 30000 euroon

Markkinaoikeus tuomitsi suomalaisen miehen maksamaan yli 33 000 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja piratismioikeudenkäynnistä.

18.9.2017 11:58

Markkinaoikeus on määrännyt A Walk Among the Tombstones- eli suomeksi Tanssi haudoilla -elokuvan ladanneen suomalaismiehen maksamaan teostaan 100 euron korvaukset. Tämän lisäksi mies joutuu maksamaan lähes 34 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Kyseessä on tiettävästi korkein oikeuden määräämä summa lakiyhtiö Hedman Partnersin nettipiratismin takia nostamassa kanteessa. Alun perin lakiyhtiö oli vaatinut mieheltä 600 euron hyvitystä niin sanotulla piraattikirjeellä.

– Tyypillisesti oikeudenkäyntikulut ovat oikeudenkäynnin alkaessa noin 7 000 euron nurkilla, jos vastaaja heti myöntää kaiken, kertoo asianajaja Joni Hatanmaa Hedman Partnersilta.

– Kulut kasvavat sitä mukaa, kun vastapuoli esitti väitteitä, joilla hän pyrki horjuttamaan kannetta, joihin meidän on vastattava. Tästä noin 33 000 euron oikeudenkäyntikulusta noin 10 000 euroa on teknisen asiantuntijan työpanosta. Jouduimme käyttämään häntä tutkimaan vastapuolen syvälle tekniikkaan meneviä väitteitä, mitkä eivät lopulta pitäneet paikkaansa.

Hatanmaan mukaan tapaus vaikuttaa piraattioikeudenkäynteihin myös jatkossa, sillä yhdessä parin muun tapauksen kanssa se auttaa entistä tarkemmin määrittelemään, millainen näyttö nettipiratismista oikeudelle riittää.

Varsinainen tuomio tuli yleisön saataville saattamisesta. Esimerkiksi yleisellä bittorrent-tekniikalla tiedoston lataaja saattaa myös samalla jakaa sitä eteenpäin muille käyttäjille. Elokuvan laittomaan jakamiseen voi siis syyllistyä, vaikka lataisi sitä vain omaan käyttöönsä.

Tapauksessa vastaaja kiisti ladanneensa elokuvaa, ja väitti jonkun muun käyttäneen hänen kotinsa suojaamatonta wifi-verkkoa. Lisäksi hän sanoi, ettei ollut kotona latauksen aikana. Markkinaoikeus ei kuitenkaan uskonut väitettä eikä pitänyt vastaajan esittämää näyttöä riittävänä.

– Toivoisin, että tuomio myös vähentää halua esittää oikeudessa väitteitä, jotka eivät pidä paikkaansa, Hatanmaa toteaa.

Tapauksen toinen merkittävä piirre oli se, että tuomio koski elokuvan vieraskielistä versiota. Tuomion perusteella elokuvia levittävällä Scanbox-yhtiöllä on siis oikeus valvoa Suomessa elokuviensa piratismia kieliversiosta huolimatta.

Hatanmaan mukaan Hedman Partnersilla on valmisteilla useita kanteita, joista osa on odottanut juuri päätöstä tästä tapauksesta.

– Päätöksen vaikutuksia valmisteltuihin tapauksiin pitää vielä analysoida, mutta ei tässä tullut meille yllätyksiä, Hatanmaa sanoo.

– Osasimme odottaa tällaista päätöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?