SpaceX:n huikea video: Näin tuhoutuu 11 kantorakettia – ja Monty Pyhon soi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Huikea näky: Näin tuhoutuu 11 kantorakettia – ja Monty Python soi

Rakettien palauttaminen takaisin maahan ei ole helppoa ainakaan, jos ne halutaan takaisin yhtenä kappaleena.

SpaceX:n Falcon 9:n kantoraketti laskeutui onnistuneesti proomulle 7. syyskuuta. Raketin kehityshistoriaan mahtuu kuitenkin paljon räjähdyksiä sekä rautaromua, mistä yhtiö on nyt koostanut näyttävän videon.­

16.9.2017 8:49

Yhdysvaltalainen ja teknologiavaikuttaja Elon Muskin vetämä avaruusyhtiö SpaceX julkaisi uuden videon, joka on tehty täysin kieli poskessa.

Videon otsikko on How Not to Land an Orbital Rocket Booster ja se esittää sarjan epäonnistuneita yrityksiä palauttaa Falcon 9 -raketin ensimmäinen osa takaisin maahan tai merellä olevalle laukaisualustalle uudelleenkäyttöä varten.

SpaceX on viime aikoina alkanut saada prosessista suhteellisen varman ja toimivan, mutta tie siihen on ollut pitkä ja tulinen, video todistaa. Mukana on myös jokunen onnistunut suoritus, mutta videon yleistunnelma on varsin koominen etenkin, kun taustalla soi sketsisarja Monty Pythonin teema. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuuksissa.

Huvi sikseen, osa epäonnistumisista on ollut varsin kivuliaita SpaceX:lle, eivätkä ne sattuneesta syystä esiinny koostevideossa laisinkaan.

Esimerkiksi vuosi sitten SpaceX:n kantoraketti räjähti laukaisualustallaan tuhoten muun muassa satelliitin, jota Facebookin oli määrä käyttää internet-yhteyksien tarjoamiseksi Afrikassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?