Tietokoneen ”homotutka” lukee valokuvia pelottavan tarkasti – mitä tästä seuraa? - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tietokoneen ”homotutka” lukee valokuvia pelottavan tarkasti – mitä tästä seuraa?

Kone pystyy tunnistamaan ihmisen seksuaalisuuden toista ihmistä paremmin, todisti Stanfordin yliopiston tutkimus.

9.9.2017 7:32

Tietokone voi pystyä tunnistamaan ihmisen seksuaalisen suuntauksen pelkän valokuvan perusteella. Yhdysvalloissa Stanfordin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tekoälyyn perustuvan ”homotutkan”, joka osoittautui jopa ihmistä paremmaksi erottamaan, oliko kuvan henkilö hetero- vai homoseksuaali.

Tutkimuksessa koneelle syötettiin 35 326 kasvokuvaa, jotka oli julkaistu yhdysvaltalaisella seuranhakusivustolla.

Kone pystyi arvioimaan 81 prosentilla miehistä ja 74 prosentilla naisista oikein heidän seksuaalisen suuntautumisensa. Sen sijaan ihmisistä koostuvan arviointiryhmän oikeiden tulosten osuudet olivat miehillä vain 61 prosenttia ja naisilla 54 prosenttia.

Koneen tarkkuus parani jopa 91 prosenttiin, jos sille syötettiin samasta henkilöstä viisi eri kuvaa.

Tekoälyn tulokset perustuivat ihmisten kasvonpiirteisiin, kuten nenän muotoon ja hiustyyliin. Tutkijoiden mukaan homoseksuaalisten miesten ja naisten kasvonpiirteet, ilmeet ja hiustyyli olivat yleensä epätyypillisiä heidän sukupuolelleen, eli homomiesten piirteet olivat keskimääräistä feminiinisempiä ja päinvastoin.

Esimerkiksi homomiehillä leuat olivat tutkimuksen mukaan yleensä kapeampia, nenät pidempiä ja otsat laajempia kuin heteromiehillä, kertoo The Guardian -sanomalehti.

Tutkijat ehdottavat, että syynä eroihin saattavat olla hormonit, joille sikiöt altistuvat raskauden aikana. Esimerkiksi testosteronin tiedetään vaikuttavan ulkonäköön, ja sillä saattaa olla vaikutusta myös seksuaalisuuteen.

Tutkimus saattaakin olla todiste, että ihmisen seksuaalisuus määrittyy jo ennen syntymää, joten se ei ole ominaisuus, josta voi ”eheytyä” tai jota voi muuttaa oppimalla.

Samoin tutkimus avaa pelottaviakin mahdollisuuksia tekniikan käytöstä mahdollisissa seksuaalivähemmistöjen vainoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?