Älä enää ikinä hukkaa sähköpostia: 8 tehovinkkiä Gmailiin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Älä enää ikinä hukkaa sähköpostia: 8 tehovinkkiä Gmailiin

Yhden tietyn viestin etsiminen hakusanan avulla voi olla tuskallista. Onneksi Gmailin haku on älykkäämpi kuin arvaatkaan.

10.9.2017 8:56

Googlen Gmail-sähköpostin hakutoiminto jää usein vajaalle käytölle viestien etsinnän rajoittuessa yksittäisiin hakusanoihin tai -termeihin. Näillä ohjeilla opit valjastamaan haun todellisen voiman.

1. Hae lähettäjän tai vastaanottajan mukaan

Voit hakea viestejä lähettäjän tai vastaanottajan perusteella kirjoittamalla Gmailin ylälaidan hakukenttään from:nimi tai to:nimi.

2. Hae otsikosta

Haun voi rajoittaa koskemaan vain viestiketjujen otsikoita eli aiherivejä määreellä subject:. Esimerkiksi haku subject:polttarit etsii polttarit-ilmaisua aiheriveistä, mutta ei varsinaisista viesteistä.

3. Etsi tarkkaa ilmaisua

Kun muistat jonkun viestin sisältäneen ikimuistoisen letkautuksen tai muuten mieleen painuneen ilmaisun, voit laittaa sen lainausmerkkien sisään tyyliin "haettava ilmaisu". Näin haku rajoittuu vain niihin viesteihin, joissa haetut sanat esiintyvät täsmälleen halutulla tavalla.

4. Liitteet esiin

Kirjoita hakukenttään has:attachment yhdessä hakutermin kanssa nähdäksesi vain ne hakutermillä löytyvät viestit, joissa on mukana liitetiedosto.

5. Poista ei-toivotut sanat

Jos haluat rajoittaa hakua niin, ettei tiettyjä sanoja oteta ollenkaan lukuun, käytä miinusmerkkiä näiden sanojen edessä. Eli -poistettavasana.

6. Kaiva roskista

Myös roskaposti- ja roskakorikansio on mahdollista sisällyttää hakuun. Tämä tapahtuu komennolla in:anywhere.

7. Rajoita aikaväliä

Voit sanoa Gmailille, miltä aikaväliltä haluat viestit esitettävän. Kirjoita after:vuosi/kuukausi/päivä nähdäksesi vain tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet viestit ja before:vuosi/kuukausi/päivä nähdäksesi tätä hetkeä edeltäneet viestit.

8. Yhdistele rohkeasti

Nämä ovat vain esimerkkejä. Löydät Googlen tukiartikkelista huomattavasti kattavamman listan mahdollisista hakutavoista.

Hakumääritteitä voi myös yhdistää toisiinsa hakujen tehostamiseksi entisestään. Jos esimerkiksi haluat etsiä Liisa-nimiseltä henkilöltä tulleita liitteellisiä viestejä, joissa mainitaan Kreikka, mutta ei sanaa hotelli, kirjoittaisit hakulausekkeen from:liisa has:attachment kreikka -hotelli.

Jos taas haluat etsiä tarkkaa ilmaisua sisältävää viestiä kaikista laatikoista roskakori ja roskapostikansio mukaan lukien ja tietyltä aikaväliltä, kirjoittaisit esimerkiksi näin: in:anywhere "tuliaiset jäivät tulliin" after:2016/06/24 before:2017/08/31.

Hakuoperaattorien olemassaolo ei sinänsä ole yllättävää, sillä Google on ylipäätään verkkohaun jättiläinen ja sen päähakukone osaa myös monenlaisia jekkuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?