Digitoday

Googlelle rankka syytös selaingurulta: ”Olen surullinen tästä muutoksesta”

Julkaistu:

Google
Opera- ja Vivaldi-selainten kehittäjä Jon von Tetzchner on viimeisin ääni kuorossa, joka syyttää Googlea asemansa väärinkäytöstä.
Vivaldi- ja Opera-nettiselainten luoja, islantilais-norjalainen Jon von Tetzchner on kirjoittanut kitkerän kirjeen Googlelle Vivaldin blogissa.

Von Tetzchner syyttää Googlea hyvin suorasanaisesti väärinkäytöstä kirjoituksessa, jonka alaotsikko on ”It is time to return to not being evil” eli ”Aika palata olemaan olematta paha”. Tämä on suora viittaus Googlen vuosia sitten lanseeraamaan ”Don’t be evil” -lausahdukseen, jota yhtiö sanoo käyttäneensä toimintansa ohjenuorana.

Vivaldi-johtaja sanoo Googlen keskeyttäneen kahdesti Vivaldi-selaimen mainoskampanjan. Googlen AdWords on yhtiön hakukoneen ja sen yhteistyökumppanien sivuilla näkyvää ja tehokasta verkkomainontaa. Jälkimmäinen kerta tapahtui kaksi päivää sen jälkeen, kun von Tetzchner oli vaatinut Googlea lopettamaan käyttäjiensä seuraamisen verkossa Wired-lehden haastattelussa.

– Sekä nettihaun että mainonnan monopolia hallussaan pitävä Google ei ole valitettavasti pystynyt pitäytymään vallan väärinkäytöstä. Olen surullinen tästä muutoksesta, jossa iloisen nörttimäinen yhtiö on muuttunut kiusaajaksi, von Tetzchner kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– On oikeutettua sanoa, että Google on nyt asemassa, jossa sen toimintaa on säänneltävä. Toivon rehellisesti, että he palaisivat kaidalle polulle, hän jatkaa.

Google ei ole toistaiseksi kommentoinut von Tetzchnerin syytöksiä. Niitä voi kyseenalaistaa ainakin niillä perusteilla, että Google ei ole ainoa iso nettimainosyhtiö.

Jon von Tetzchner lähti Operasta riitaisasti vuonna 2015 ja perusti uuden selainyhtiön, Vivaldin. Norjalainen Opera on ollut kesästä 2016 lähtien kiinalaisomistuksessa.

Von Tetzchner ei ole ainoa, joka on viime aikoina vaatinut Googlen sääntelyä. Brittikirjailija ja Lontoon King’s Collegen opettaja Nick Srnicek vaati viime viikolla The Guardianissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan Googlea, Facebookia ja Amazonia kansallistettavaksi. Hän perusteli vaatimustaan sillä, että ihmisistä ahkerasti tietoa keräävät yhtiöt ovat jo liian isoja palvelemaan yhteistä etua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt