Digitoday

Nettikiusaaminen kaatoi 75 000 nuoren Facebook-ryhmän

Julkaistu:

Nettikiusaaminen
Sosiaalisen median hyvät ja huonot puolet hyvin tunteva Sami Kieksi joutui tekemään vaikean päätöksen.
Yli 75 000 käyttäjän salainen Facebook-ryhmä 3AM – Kolmelta aamuyöstä kaatui hallitsemattomaan kiusaamiseen, kertoo ryhmän perustaja Sami Kieksi blogissaan.

3AM oli tarkoitettu estämään nuorten yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Kieksi kokee ryhmän onnistuneen tässä, mutta ryhmän suuri koko toi mukanaan yletöntä nettikiusaamista.

Tämän vuoksi ryhmä suljettiin tiistain ja keskiviikon vaihteessa. Uusi samanniminen suljettu ryhmä alkoi hyväksyä jäseniä torstaina.

Salainen ryhmä on sellainen, johon pääsee vain ryhmässä jo olevan kaverin kutsusta. Uusi ryhmä on ainoastaan suljettu, eli sen löytää Facebookin haun kautta, ja kuka tahansa voi anoa päästä sisään. Hakijoilla on tosin oltava Facebook-profiilikuva, eikä tili saa muutenkaan näyttää tekaistulta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi vanhan ryhmän sulkemisen syistä oli juuri se, että mukaan ei päässyt siitä kiinnostuneita, jos heillä ei sattunut olemaan ryhmään liittynyttä kaveria.

Kieksi kertoo IS Digitodaylle saaneensa 3AM:n sulkemisesta satoja kiitosviestejä ja muutaman "v*tun pelle" -kommentin. Myös kusipääksi on haukuttu.

– Ihmeellisintä on se, että ryhmästä ulos lentäneet ihmiset levittävät mielikuvaa, että rahastan nuorilla. Tämä on vapaaehtoista työtä, eikä siitä rahaa saa, Kieksi huomauttaa.

Hän myös toivoo, että kiusaaminen uudessa ryhmässä pysyy paremmin aisoissa, koska mahdolliset huutelijat eivät voi kuvitella olevansa samalla tavalla "piilossa" kuin salaisessa ryhmässä. Samalla Kieksi muistuttaa, ettei tuhansien jäsenten ryhmissä ole mahdollista olla piilossa, oli ryhmä salainen tai ei. Aina on joku, joka ottaa räikeistä kommenteista ruutukaappauksia.