Googlen Nestin turvakamerat ja palo- sekä savuhälyttimet tulevat Suomeen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Googlen kotivimpaimet tulevat Suomeen: ”Emme jaa tietoa”

Nettiin yhdistetyistä palohälyttimistä ja turvakameroista tunnetuksi tullut Googlen Nest aloittaa laitteiden myynnin myös Suomessa.

Nest Cam IQ on yksi Suomessa myyntiin tulevista ”Googlen älylaitefirma” Nestin turvakameroista.­

30.8.2017 10:01

Yhdysvaltalainen kodin älylaitteita valmistava ja Googlen kanssa samaan Alphabet-konserniin kuuluva Nest laajentaa Suomeen. Yhtiö tuo Suomessa myyntiin palohälyttimensä ja turvakameransa.

Alunperin kahden Apple-insinöörin perustama Nest tuli tunnetuksi vuonna 2011 julkistetusta älykkäästä termostaatistaan, joka voi automaattisesti oppia säätelemään asunnon lämpötilaa ajastetusti. Uutta laitteessa oli myös wifi-kytkentä ja kosketusnäyttö.

Termostaattia ei kuitenkaan aiota tuoda Suomeen.

– Se ei ole Pohjoismaissa teknisesti yhteensopiva, selittää EMEA-alueen markkinointijohtaja Lionel Guicherd Callin.

Sen sijaan Nest keskittyy turvakameroihin ja palo- ja savuhälyttimeen. Myös nämä laitteet kytketään wifi-verkkoon. Lisäksi palovaroittimet ovat yhteydessä toisiinsa erillisen langattoman verkon avulla.

Palohälyttimen voi yhdistää myös turvakameroihin, joten hälytyksen tullessa voi saada puhelinsovellukseen kuvan kotoaan esimerkiksi nähdäkseen, mikä tarkkaan ottaen palaa. Yksityisyyden turvaamiseksi kameran voi myös asettaa sammumaan automaattisesti, kun se havaitsee perheenjäsenen saapuneen kotiin.

Sekä palovaroittimista että kameroista tulevat murtohälytykset välitetään puhelinsovellukselle. Turvakameroissa voi käyttää kasvojentunnistusta, jotta ne eivät esimerkiksi anna hälytystä perheenjäsenistä.

– Meillä on jo käyttäjiä Pohjoismaissa, jotka ovat ostaneet laitteitamme eri tavoin, kertoo Callin.

Myös Nestin puhelinsovellus on ollut ladattavissa puhelimiin. Virallinen tulo Suomen markkinoille tarkoittaa sitä, että turvakamerat ja palohälyttimet tulevat kauppojen hyllyille. Lisäksi sovellukset ja hälytykset on käännetty suomeksi.

Nest alkaa tarjota Suomessa myös vuosimaksullista Nest Aware -verkkopalveluaan, joka tallentaa turvakameroiden kuvaa jatkuvasti. Vuosimaksun maksamalla palvelu säilyttää videota 10 edellisen päivän ajalta.

Yrityskauppa nostatti epäluuloja

Haku- ja mainosjätti Google osti Nestin vuonna 2014. Nest onkin tämän jälkeen saanut usein vakuuttaa, ettei käyttäjien yksityiselämä mene turvakameroiden kautta Googlen käyttöön.

– Emme jaa tietoa Googlelle, eikä se muutu myöskään tulevaisuudessa, Callin vakuuttaa.

Hänen mukaansa eurooppalaisten käyttäjien tiedot ja videot tallennetaan Irlannissa sijaitsevalle palvelimelle. Käyttäjät voivat myös halutessaan poistaa tietonsa kokonaan.

Nestin laitteet ovat yhteensopivia useiden muiden älylaitteiden ja -järjestelmien kanssa. Tosin esimerkiksi Amazonin Echo- ja Googlen Home-älykaiuttimia ei myydä Suomessa. Suomesta saataviin laitteisiin sen sijaan kuuluvat esimerkiksi Philipsin Hue-valaisinjärjestelmä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?