DJI Spark -lennokki jää maahan, ellei sitä päivitä syyskuun alkuun mennessä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Valmistajan raju linjaus: Lennokki jää maahan, jollet päivitä viikon kuluessa

Uudet DJI:n Spark-lennokit lakkaavat toimimasta syyskuun alussa, ellei niitä päivitetä.

DJI:n Spark-lennokki lakkaa toimimasta syyskuussa, jollei sitä päivitetä.­

23.8.2017 9:07

Maailman suurin lennokkivalmistaja DJI on julkaissut uudelle Spark-lennokilleen päivityksen, joka on pakko asentaa. DJI kertoo tiedotteessaan, että päivityksen asentamatta jättäneet käyttäjät eivät saa lennokkiaan ilmaan syyskuun 1. päivän jälkeen.

Valmistajan mukaan päivityksessä muun muassa korjataan lennokin virranhallintaa sekä laitteen hallittavuutta, ja päivityspakko perustuu turvallisuussyihin.

Valmistaja ei tee turvallisuudesta päivityksessä suurta numeroa. Lennokkiharrastaja Jonne Backhaus kertoi kuitenkin IS Digitodaylle kesäkuussa, että DJI:n kopterien hallintaongelmat ovat harrastajien keskuudessa yleisesti tiedossa.

– Ei ole mikään salaisuus, että DJI:n koptereitakin on lähtenyt ohjaajalta karkuun, Backhaus sanoi.

BBC:n mukaan valmistajan pakottama päivitys on herättänyt runsaasti närää DJI:n omistajien keskuudessa. Päivityksen tuomia korjauksia pidetään hyvänä asiana, mutta valmistajan menettelytapaa ”tappokytkimen” kanssa kyseenalaisena.

DJI säätelee ohjelmallisesti lennokkien käyttöä muutenkin. Mikäli dronea ei ole rekisteröity valmistajan järjestelmään, sitä ei pysty lennättämään 50 metriä pidemmälle ja 30 metriä korkeammalle, kertoo New Atlas.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun valmistaja tappaisi laitteen ohjelmistopäivityksellä. Samsung suunnitteli samaa vaarallisten Note 7 -puhelinten kanssa. Googlen emoyhtiö Alphabetin omistama Nest puolestaan teki ohjelmistopäivityksellä Revolv-kodinhallintajärjestelmänsä toimimattomiksi viime vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?