”Meillä ei ole paljon aikaa”– YK:lle varoitus sodankäynnin kolmannesta vallankumouksesta

116 robotiikkavaikuttajaa vetoaa YK:hon sotarobottien kieltämiseksi.

Itsenäisiin robottiaseisiin kuuluvat muun muassa lennokit ja panssarivaunut.

21.8.2017 16:16

Tappajaroboteiksikin kutsutut itsenäisesti toimivat sotarobotit ovat saaneet merkittävän vastustajan, kun Teslan ja SpaceX:n takana oleva Elon Musk on liittynyt sotarobottien kieltämistä vaativien vaikuttajien joukkoon.

Asiasta kirjoittavat muun muassa The Guardian ja CNN.

116 robottialan vaikuttajaa kaikkiaan 26 maasta laativat YK:lle osoitetun avoimen kirjeen, jossa vaaditaan sotakoneille täyskieltoa kemiallisten aseiden tapaan. Muskin ohella kirjeen on allekirjoittanut muun muassa Googlen emoyhtiö Alphabetin Mustafa Suleyman.

Avoimessa kirjeessä sotarobotteja luonnehditaan ”sodankäynnin kolmanneksi vallankumoukseksi” ruudin ja ydinaseiden keksimisen jälkeen. Lisäksi YK:ta muistutetaan siitä, että aseiden toteutuminen on aivan lähivuosien, ei vuosikymmenien, asia.

– Meillä ei ole paljon aikaa. Kun tämä Pandoran lipas on auki, sitä on hyvin vaikea sulkea, kirjeessä sanotaan.

Sotarobotteihin liitettyjä vaaraskenaarioita ovat muun muassa se, että niitä voidaan käyttää säälimättömästi siviilejä vastaan, ne on mahdollista hakkeroida toimimaan täysin odottamattomilla tavoilla ja ne mahdollistavat ennennäkemättömän laajat ja nopeat sotatoimet. Lisäksi niiden katsotaan laskevan sotimisen kynnystä, koska ne mahdollistavat käyttäjänsä ihmistappioiden minimoimisen.

Aseyhtiöt ympäri maailman kehittelevät parhaillaan kovaa vauhtia tekoälyn varassa itsenäisesti toimiva aseita ja taistelukoneita, joihin kuuluvat muun muassa lennokit, itsenäisesti toimivat konekiväärit sekä panssariajoneuvot. Kehitystyötä tehdään ainakin USA:ssa, Kiinassa, Israelissa, Etelä-Koreassa, Venäjällä ja Britanniassa.

YK on ottanut aiheen keskusteltavakseen, mutta prosessi on edennyt hyvin kivuliaasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?