Elektroniikan lyhytikäisyys on ongelma, joka häiritsee monia. Elektroniikkatuotteiden elinkaari on kykyisin useiden mielestä harmillisen lyhyt.
EU on tarttumassa asiaan. Alkukesästä mietintönsä jättänyt EU:n sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta esittää parlamentille päätöslauselmaa, jonka tarkoitus on pidentää tuotteiden käyttöikää.
Taustalla on muun muassa Eurobarometri-tutkimuksessa ilmi tullut tulos, jonka mukaan 77 prosenttia eurooppalaisista mieluummin korjaa vanhan tuotteensa kuin ostaa uuden. Ranskalaistutkimuksen mukaan puolestaan 92 prosenttia ihmisistä uskoo laitteiden olevan suunniteltuja hajoamaan nopeasti.
90 prosenttia eurokansalaisista puolestaan haluaisi, että tuotteissa pitäisi olla selvät merkinnät käyttöiästä.
Mietinnön ytimessä on laitteiden korjattavuuden parantaminen ja kierrätys. Mietinnän mukaan ”kulutushyödykkeiden käyttöikää pidennetään tuotteiden kestävyyttä edistävällä suunnittelulla sekä mahdollisuudella korjaamiseen, kehittämiseen, purkamiseen ja kierrättämiseen”. Myös varaosien tulisi olla nykyistä helpommin saatavilla.
EU kantaa huolta myös ohjelmistoversioiden vanhenemisen myötä vanhenevista laitteista, joita tulisi päivittää nykyistä useammin. Elektroniikkalaitteiden tulisi rakentua standardoiduista komponenteista, jotka tulisi voida päivittää.
Yksi mietinnön konkreettisista ehdotuksista on, että valaisimissa ei saisi olla kiinteitä led-lamppuja, vaan lamppujen tulisi olla aina vaihdettavissa.
Toinen epäkohta on nyt modeemeista, reitittimistä ja kotipäätelaitteista syntyvän elektronisen jätteen määrä. Ensimerkiksi palveluntarjoajaa vaihtaessaan ihmisten tulisi voida käyttää vanhoja päätelaitteitaan.
Päätöslauselman mukaan valmistajat eivät myöskään saisi nykyiseen tapaan omia laitteiden korjausoikeutta itselleen. Näin tekee muun muassa Apple, joka suhtautuu hyvin nihkeästi tuotteidensa korjaamiseen valtuuttamisensa liikkeiden ulkopuolella. Yksi lainsäädännön perusteluista on se, että se loisi Eurooppaan työpaikkoja elektroniikan korjausalalle.
EU:n ajama suunta on täysin päinvastainen kuin mihin suuret laitevalmistajat ovat ihmisiä ajamassa. Muun muassa Applella on vaihto-ohjelma, jossa ihmisiä kannustetaan vaihtamaan iPhonensa uuteen joka vuosi.
Myös Samsung on sanonut julkisesti pyrkivänsä lyhentämään aikaa, jonka välein ihmiset uusivat älypuhelimensa.