Mies pisti tietokoneen tekemään työnsä – ei uskalla kertoa pomolle potkujen pelossa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Mies pisti tietokoneen tekemään työnsä – ei uskalla kertoa pomolle potkujen pelossa

Ohjelmoija keksi keinon helpottaa elämäänsä huomattavasti. Nyt hän miettii, voiko asiasta kertoa työnantajalle.

10.7.2017 7:00

Nimimerkillä Etherable kirjoittava koodaaja painii tunnontuskien kanssa, Business Insider kertoo.

Hän sanoo StackExchange-verkkopalvelussa kirjoittaneensa tietokoneohjelman, joka tekee työn hänen puolestaan. Seurauksena hän kuluttaa työhönsä pari tuntia viikossa, vaikka saa palkkaa koko kuukauden työstä.

Ohjelmoijan työ on monotonista vanhan asiakastietojärjestelmän ylläpitoa. Hän sanoo saavansa kohtuullista palkkaa ja voivansa työskennellä etänä kotoa käsin. Ohjelma on tehnyt työt hänen puolestaan viimeiset puoli vuotta.

– Ongelma on, kerronko heille. Jos kerron, he luultavasti ottavat ohjelman ja hankkiutuvat minusta eroon, Etherable pelkää myöntäen, ettei nykytilannekaan tunnu oikealta.

Hän korostaa, että työnantaja saa täsmälleen sen, mistä he maksavatkin, mutta vain eri tavalla kuin he luulevat.

Etherablen kirjoitus on aiheuttanut vilkkaan keskustelun StackExchangessa. Mielipiteet jakautuvat puolesta ja vastaan. Joidenkin mielestä oleellista on, maksaako työnantaja tehdyistä tunneista vai tuloksista.

Monet korostavat koodaajan menneen liian pitkälle siinä, että hän jopa jättää toimittamiinsa materiaaliin tahallisia bugeja, jotta koodi näyttäisi ihmisen tekemiltä.

Eräs kommentoija katsoo, ettei kysymys ole lainkaan eettinen, vaan asiaa pitäisi pohtia lain ja sopimusasiakirjojen kautta.

Toisella kirjoittajalla, jolla on selvästi kieli poskessa, on tarjota kysyjälle reitti ulos koko sotkusta. Kenties tämä voisi väittää keksineensä vasta nyt, että työn voi automatisoida. Sillä lailla työnantajan mielipidettä voisi kysyä ilman pelkoa välittömistä potkuista.

Business Insiderin mukaan selvää on kuitenkin, että koko kysymys työn automatisoinnista salaa on yhtä työntekijää laajempi. On olemassa kokonainen alakulttuuri, jossa ihmiset ovat tehneet usein raastavasta koodaustyöstä äärimmäisen helppoa itselleen automaation avulla.

Eikä vain salaa. Yksi henkilö väittää tehneensä itselleen uran oman työnsä automatisoinnista sitä yhtään peittelemättä. Päinvastoin hän sai ylennyksen, teki saman uudestaan ja sai taas ylennyksen.

– Teen yli tuplasti enemmän rahaa kuin aikaisemmin, ja nyt työni on opastaa muita ihmisiä automatisoimaan heidän työnsä, henkilö kertoo Hacker Newsin keskustelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?