Gmailissa on ikävä rajoitus – näin kierrät sen

Näin lähetät Gmailissa suurempia liitetiedostoja kuin mitä palvelu normaalisti sallii.

9.7.2017 19:15

Googlen Gmail-sähköpostipalvelu sallii korkeintaan 25 megatavun kokoiset liitteet. Raja tulee helposti vastaan vaikkapa lomavideota jakaessa.

Google kuitenkin neuvoo konstin rajoituksen kiertämiseksi, joka on tarpeen varsinkin puhelimessa. Tämä tapahtuu Googlen Drive-tallennuspalvelun avulla.

Android:

Android-alustalla raja tulee vastaan jo 20 megatavun liitteissä. Gmail herjaa suurta tiedostoa liitettäessä, että "et voi liittää tiedostoja, joiden koko on yli 20 megatavua".

Rajoituksen voi kiertää laittamalla tiedosto ensin Googlen Drive-tallennuspalveluun. Avaa puhelimessasi valmiina oleva Drive-sovellus ja paina siinä olevaa plusmerkkiä. Valitse Lähetä ja sitten poimi puhelimesi kansioista haluamasi tiedosto. Odota, että tiedosto siirretään.

Nyt voit palata Gmailiin, painaa viesti-ikkunassa klemmarin kuvaa oikealla ylhäällä ja valita Lisää Drivesta. Paina oikean yläkulman kolmea pystypistettä, ja valitse Lajitteluperuste-kohdassa Muokattu viimeksi. Näin löydät juuri lähettämäsi tiedoston listan ensimmäisenä. Valitse tiedosto ja nyt se näkyy Drive-linkkinä Gmail-viestissä.

Kun painat Gmailin Lähetä-nappia, Google voi kysyä sinulta tiedoston jakoasetuksista. Voit päättää, voivatko linkin saaneet katsoa tiedostoa, muokata sitä vai kommentoida sitä.

IPhone ja iPad

Applen iOS-alustalla paina Google Drive -sovelluksessa plussanappia ja Lähetä-nappia lisätäksesi sinne tiedostoja. Valitse Driveen lähetettävät tiedostot ja odota, kunnes ne on siirretty palveluun.

Paina sitten Gmailissa klemmaria Gmailin viestinäkymässä. Valitse Drive ja etsi haluamasi tiedosto. Lopuksi paina Lähetä-nappia Gmailin viestinäkymässä.

Googlella on kuitenkin taipumus vielä varmistaa tiedoston jako-oikeudet ennen viestin lopullista lähettämistä. Voit päättää, saavatko kaikki linkit haltijat katsoa tiedostoa, muokata sitä vai kommentoida sitä.

Tietokone

Tietokoneessa Gmail ehdottaa Driveä automaattisesti, jos liitteen koko ylittää 25 megatavua. Jos käyttäjä suostuu tähän, hänen pitää odottaa, että koko liite siirretään tietokoneesta Driveen. Tiedoston koosta ja yhteysnopeudesta riippuen odotusaika voi olla pitkäkin.

Siirtääksesi tiedostoja Driveen, mene osoitteeseen www.google.com/drive ja kirjaudu tarvittaessa palveluun Google-tunnuksillasi. Yksi tapa tiedostojen siirtoon on avata Windowsin Resurssienhallinta, joka on Windows 10:ssä keltainen kansiokuvake alareunan tehtäväpalkissa. Suunnista kansioon, jossa tiedostot ovat. Sitten valitse ne ja vedä ne hiiren vasenta painiketta alhaalla pitämällä suoraan selaimen Drive-ikkunaan niiden siirtämiseksi.

Jos haluttu liite on jo valmiiksi Drivessä, valitse viesti-ikkunan alareunasta Drive-symboli ja etsi haluamasi tiedosto liitteeksi. Kun lähetät viestin, Google voi vielä varmistaa, saavatko linkin saaneet vain katsoa sitä, muokata sitä tai kommentoida sitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?