IFixit-sivusto antoi Microsoftin Surface Laptopille ja Surface Prolle kehnot arvosanat korjattavuudesta - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Antaisimme -1/10 pistettä, jos voisimme” – on yksi asia, jossa Microsoftin uutuuslaitteet eivät loista

Microsoftin Surface-laitteet eivät ole huollettavissa kotikonstein tai edes tavallisessa huoltoliikkeessä. Vasemmalla Surface Pro ja oikealla Surface Laptop. Taustalla Surface Studio -tietokone.

Julkaistu: 19.6.2017 14:36

Mobiililaitteiden korjattavuutta tutkiva iFixit-sivusto antaa täystyrmäyksen Microsoftin uusien Surface-laitteiden huollettavuudelle.

Mobiililaitteiden avattavuutta ja korjattavuutta tutkiva iFixit ei ole vakuuttunut Microsoftin uusien Surface-laitteiden huollettavuudesta. Verkkosivuston mukaan ”Surface on yhä synonyymi kehnolle huollettavuudelle”.

Microsoftin uusi Surface Laptop -kannettava ei vakuuta testaajaa missään vaiheessa.

– Surface Laptop ei ole kannettava tietokone. Se on liimalla täytetty hirviö, testaaja kirjoittaa.

Tietokoneen avaaminen ei ole käytännössä mahdollista rikkomatta sitä. IFixit päätyy vertaamaan tietokonetta venäläiseen maatuskanukkeen, jossa yhtä kerrosta seuraa toinen. Lopuksi paljastuu, että suoritin ja muistit on juotettu kiinni emolevyyn.

Kokonaisarvosanaksi korjattavuudesta Surface Laptop saa 0/10.

– Antaisimme tälle -1/10 pistettä, jos voisimme, sivusto kirjoittaa.

Uusi Surface Pro -tablettihybridi ei saa juuri mairittelevampaa tuomiota. Sen arvosana on 1/10. Aiemmissa Surface Pro -versioissa ollutta mahdollisuutta vaihtaa ssd-massamuistia ei enää ole.

Surface Prosta löytyi tosin pari vakuuttavaa uudistusta: Uudet jäähdytysrivat mahdollistivat Core i5:n käytön passiivijäähdytyksellä, ja samankokoiseen koneeseen kuin ennen oli nyt saatu mahdutettua 18 prosenttia enemmän akkukapasiteettia.

Korjaussivuston kritiikki on suhteutettava siihen, että useimmilla tavallisilla käyttäjillä ei ole tarvetta avata tietokonettaan. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että aiemmin ostettuun laitteeseen ei voi lisätä sen enempää ram- kuin massamuistiakaan edes huoltoliikkeessä.

Sama pätee akun vaihtamiseen. Akku on kuluva osa ja sen vaihtamisen vaikeus estää elinkaaripäivityksen laitteelle.

Perinteisesti Applen tabletit ja tietokoneet ovat olleet erittäin kehnosti korjattavissa itse. Microsoftin Surface-laitteet on suunniteltu pitkälti samalla filosofialla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?