Digitoday

Missä menee raja – kuinka paljon pitää kiintolevylle tai ssd:lle jättää tyhjää?

Julkaistu:

Digivinkit
Tietokoneiden massamuisteihin kannattaa jättää vapaata tilaa. Yksityiskohtiin mentäessä tilanne on herkullisen monimutkainen.
Kuinka paljon vapaata tilaa sinun tulisi jättää ssd-levyllesi tai perinteiselle kiintolevyllesi? Kysymyksen esittäminen on helppoa, vastauksen antaminen ei. Tässä jutussa on käytetty apuna Microsoftin ohjeartikkelia, HowToGeek-asiantuntijasivuston neuvoja ja Anandtech-verkkopalvelun taannoista tutkimusta.

Yleisiä ohjeita

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä vähemmän ram- eli työmuistia koneessa on, sitä nopeammin Windows tai Mac OS X voi joutua turvautumaan kiintolevyn tai ssd:n tilaan joidenkin tietojen käsittelemiseksi.

Liian vähäinen tila siis tarkoittaa, että käyttöjärjestelmä ei välttämättä pysty suorittamaan kaikkia toimintojaan normaalilla tehokkuudella. Tämä aiheuttaa hidastelua.

Vähäinen tila voi haitata esimerkiksi järjestelmän palautusta tilanteessa, jossa Windows pitää palauttaa aiempaan, toimivaksi tiedettyyn tilaan. Microsoftin mukaan Windows antaa ensimmäisen hälytyksen liian vähäisestä tilasta 200 megatavun kohdalla. Lisää varoituksia satelee 80 ja 50 megatavun kohdalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tärkeintä on jättää levylle sen verran vapaata tilaa, että pystyt itse käyttämään sitä tehokkaasti. Huoli tilan loppumisesta voi kertoa siitä, että tuli alun perinkin ostettua liian pieni levy, tai sitten internetistä on tullut ladattua tavaraa liikaa.

Tavallinen kiintolevy

Perinteisille kiintolevyille ei ole antaa selvää vastausta, että "jätä x määrä gigatavuja vapaaksi". Tarkka määrä riippuu muun muassa levyn roolista, tietokoneen käyttötarkoituksesta ja siihen asennetusta käyttöjärjestelmästä.

Jos kiintolevy ei ole käyttöjärjestelmän käytössä vaan tietovarantona, vapaan tilan jättäminen ei ole niin kriittistä. HowToGeekin asiantuntijan mukaan levyn nopeutus tilaa vapauttamalla on jopa myytti suurelta osin. Syynä voi olla se, että kiintolevyn täyttyessä tietokoneessa tapahtuu monia muitakin asioita, jotka voivat johtaa vääriin johtopäätöksiin.

Kun levy täyttyy, siihen on tyypillisesti asennettu useita ohjelmia. Jos tietokoneen käynnistys kestää tuhottoman kauan, syynä voivat olla monet yhtä aikaa käynnistyvät ohjelmat, ei sinänsä vapaan tilan puute.

Tiedon hajaantuessa levyn eri puolille, niiden käsittely hidastuu. Siksi perinteisille kiintolevyille suositellaan ajoittaista eheytystä. Monet tällaiset ohjelmat edellyttävät tiettyä vähimmäistilaa toimiakseen. Monissa tapauksissa raja on 15 prosenttia levyn kapasiteetista.

Ssd-levy

Aikaisemmin oli hyvä jättää ssd-levylle vapaata tilaa noin 25 prosenttia sen kapasiteetista, jotta suorituskyky ja käytettävissä oleva tila pysyvät tasapainossa. Anandtechin tekninen artikkeli vuodelta 2012 tulee tähän lopputulokseen. Tilanne on kuitenkin jossain määrin muuttunut artikkelin julkaisun jälkeen.

HowToGeekin tuoreemman asiantuntija-arvion mukaan nykyaikaisissa ssd-levyissä on usein valmiiksi sisäänrakennettuna jonkin verran vapaata tilaa, eli käyttäjä ei pysty levyä edes kokonaan täyttämään. Levyissä on tyypillisesti muutama tusina gigatavu tilaa ”sivuun laitettuna” pahaa päivää varten.

Periaatteessa ssd-levyt edellyttävät vapaata tilaa toimiakseen luotettavasti. Mutta jos ne huolehtivat tästä automaattisesti, ei käyttäjän tarvitse jättää levylle näkyvää, vapaata tilaa.

Joissakin halvoissa ssd-levyissä automaattista täyttösuojaa ei ole. Silloin käyttäjän pitää käsipelillä jättää levylle tarpeeksi vapaata osioimatonta tilaa. Tutustu oman levysi valmistajan käyttöohjeisiin tarkan menetelmän löytämiseksi.

Osioimattomuus on avain. Jos ssd-levysi osio käsittää koko levyn kapasiteetin ja jätät osioon tilaa, sillä ei välttämättä ole mitään vaikutusta. Sen sijaan osiota pitää kutistaa levyn kokoa pienemmäksi.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trump peruu delegaationsa osallistumisen Maailman talousfoorumiin
   Taloussanomat
  3. Tunti sitten
  4. Kotimatkalla ollut Aiia, 21, puhui siskonsa kanssa puhelimessa, kun hyökkääjä iski – vaihto-oppilaan surma kuohuttaa Australiassa
   Ulkomaat
  5. WSJ: Yhdysvallat harkitsee kiinalais­tuotteiden tuonti­tullien höllentämistä
   Taloussanomat
  6. Natalie ja Kerry ottivat selfien ”Paholaisen ovilla” – järkyttyivät kuvaan tallentuneesta kalpeasta hahmosta
   Viihde
  7. 2 tuntia sitten
  8. Sukeltajien poikkeuksellinen kohtaaminen valtavan valkohain kanssa tallentui kuviin – asiantuntijat kiinnittivät huomiota yhteen seikkaan
   Ulkomaat
  9. Kuvat prinssi Philipin kolaripaikalta: Suurikokoinen Land Rover rysähti tielle kyljelleen, Kia päätyi keula edellä pöpelikköön
   Kuninkaalliset
  10. Rekkaa ohittamaan lähtenyt autoilija törmäsi kolmeen vastaantulijaan Huittisissa – yksi loukkaantui vakavasti, kaksi lievästi
   Kotimaa
  11. 4 tuntia sitten
  12. Poliisi pyytää tietoja kadonneesta Jerestä – viimeisin yhteys 21-vuotiaaseen saatu joulukuussa
   Kotimaa
  13. 82-vuotias Berlusconi tulee taas – ilmoitti asettuvansa ehdolle EU-vaaleissa: ”Euroopasta puuttuu syvällistä ajattelua”
   Ulkomaat
  14. IS-raati arvioi puoluejohtajien esiintymisen – näin he pärjäsivät: ”Ei viinejä kauppoihin, koska täällä vedetään lähinnä lärvejä”
   Kotimaa
  15. Näytä lisää