Digitoday

”Mullistaisi raksamiehen työn”: Googlen puhelintekniikalta toivotaan vauhtia työmaalle

Julkaistu:

Lisätty todellisuus
Rakennusyhtiö YIT odottaa säästävänsä rakennustyömailla paljon aikaa uuden mobiilitekniikan avulla. Ensimmäisenä rakennusalan markkinoille saattaa ehtiä Google.
Rakennusyhtiö YIT toivoo uuden mobiilitekniikan tuovan lisää tehoa ja nopeutta rakennustyömaalle.

Kyse on sisäpaikannuksesta yhdistettynä niin sanottuun lisätyn todellisuuden ratkaisuun eli AR-sovellukseen (augmented reality).

– Jos nämä kaksi maailmaa yhdistettäisiin, se olisi AR-ratkaisu, joka mullistaisi raksamiehen työn, sanoo YIT:n Janne Salin, joka toimii järjestelmäasiantuntijana Triplassa, Pasilan juna-aseman ympärille rakennettavassa jättimäisessä uudessa keskuksessa, joka tällä hetkellä on Suomen suurin rakennustyömaa.

– Eli kun avaisin suunnitelman tabletilla, niin se näyttäisi juuri oikeata kohtaa rakennuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelma on se, etteivät tablet-laitteet pysty paikantamaan käyttäjää työmaalla varsinkaan sisätiloissa.

– Koska oman sijainnin löytämiseen rakennuskaavioista tablet-laitteilta menee isossa rakennuskohteessa paljon aikaa, ei niitä työmaalla paljoa käytetä, Salin kertoo.

Mobiililaitteet voisivat kuitenkin rakennustöissä säästää reilusti aikaa. Kaikki rakennussuunnitelmat rakenteita ja talotekniikkaa myöten voidaan jo ladata mobiililaitteille, ja työnjohto käyttääkin tablet-laitteita. Rakennuksista on myös tehty yksityiskohtaiset 3d-mallinnukset, joita tosin tutkitaan nykyään enimmäkseen tietokoneilla työmaaparakissa, ei itse työmaalla.

Tabletien sijaan varsinkin rakentajat käyttävät työssään laminoituja piirustuksia, joita joudutaan päivän aikana kuljettamaan työvaiheita ja tarkistuksia varten edestakaisin työmaatoimiston ja rakennuksen välillä.

– Kävely sinne parakille tarkistamaan jotain tietokoneelta vie aikaa, Salin sanoo.

– Olen nähnyt muualla tehtyjä tutkimuksiakin siitä, kuinka monta askelta ja kuinka paljon aikaa edestakainen kulkeminen vie.

Kuka ehtii ensin?

Salin on seurannut alan teknistä kehitystä, mutta ohjelmistoyhtiöiltä ei löydy valmiita ratkaisuja rakennusyhtiön tarpeeseen. Toimiva ratkaisu saattaisikin avata kansainväliset markkinat rakennusalalla.

Sisäpaikannuksessa ei voida käyttää gps-paikannuksen tapaan satelliitteja. Yksi sisäpaikannuksessa käytetty ratkaisu ovat niin sanotut bluetooth-majakat, joiden avulla mobiililaitteet voivat paikantaa itsensä ilman satelliitteja. Bluetooth-majakoita on asennettu esimerkiksi Helsingin messukeskukseen useita kymmeniä.

Bluetooth-majakat eivät kuitenkaan sovi jatkuvasti muuttuvan rakennustyömaan oloihin. Salinia kiinnostaakin esimerkiksi Googlen esittelemä vps- eli visual positioning system -tekniikka, jossa paikannus tehdään puhelimen kameroiden ja etäisyystunnistimien avulla.

Google kertoi yhä kehitteillä olevasta tekniikasta kehittäjätapahtumassaan toukokuussa. Yhtiö ei kuitenkaan sanonut, milloin tekniikka varsinaisesti julkistetaan sovelluskehittäjien käyttöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt