Digitoday

Yhteys katosi – mitä tapahtui Suomen ensimmäiselle satelliitille?

Julkaistu:

Avaruusongelmat
Aalto-yliopiston Aalto-2-satelliitti on vaarassa hiljentyä iäksi.
Suomen ensimmäinen satelliitti, opiskelijatyönä tehty Aalto-2, on lakannut vastaamasta komentoihin.

Yliopiston mukaan satelliitin ongelmat alkoivat neljä päivää sen jälkeen, kun se vapautettiin kiertoradalleen kansainväliseltä avaruusasemalta 25. toukokuuta.

– Näimme muutaman kerran epäsäännöllisyyksiä majakkasignaalissa, eli satelliitin itsenäisesti lähettämässä lyhyessä tiedotteessa. Sitten satelliitti viestitti, että se oli käynnistynyt uudelleen ja sen jälkeen majakkasignaali ja yhteys katosivat, kertoo opiskelijoiden satelliittitiimiä vetävä professori Jaan Praks tiedotteessa.

Ongelmien syyksi epäillään säteilyn vioittamaa komponenttia tai alhaista lämpötilaa – siis avaruudelle tyypillisiä olosuhteita. Myös ohjelmistovika on mahdollinen. Seurauksena satelliitin energiajärjestelmä on saattanut vikaantua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Satelliitin rakentaminen alkoi jo vuonna 2012 ja sen laukaisua siirrettiin useaan otteeseen. Onko mahdollista, että vuosien odottelu maassa on aiheuttanut ongelman?

– Sillä voi olla vaikutusta, mutta emme usko sen kuitenkaan merkittävästi suurentaneen riskejä, Praks toteaa IS Digitodaylle.

Aalto-2:ta yritetään vielä elvyttää radioteleskoopilla. Jos yhteys ei palaa lähiviikkoina, on satelliitin tieteellinen tehtävä vaarassa. Sen oli määrä auttaa kartoittamaan Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksia osana kansainvälistä QB50-tehtävää.

Satelliitin toimintaa on seurattu Espoon Otaniemen maa-aseman avulla. Laukaisua odottaa monimutkaisempi Aalto-1-satelliitti, joka näillä näkymin pääsee matkaan Intiasta kesäkuun lopulla.

Juttua täydennetty lisätiedoilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt