Yle: Marko ”Fobba” Forssille potkut poliisin vihapuhetutkintaryhmän johdosta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Yle: Marko ”Fobba” Forssille potkut poliisin vihapuhetutkintaryhmän johdosta

Suomen ensimmäinen nettipoliisi ei voi jatkaa tehtävässään, kertoo Helsingin poliisipäällikkö Ylelle.

5.6.2017 14:52 | Päivitetty 5.6.2017 15:15

Nettipoliisina tunnettu komisario Marko ”Fobba” Forss ei voi jatkaa poliisin vihapuhetutkintaryhmän tutkinnanjohtajana, kertoo Yle.

Ylelle asiaa kommentoineen Helsingin poliisipäällikön Lasse Aapion mukaan päätöksellä pyritään turvaamaan maaliskuussa alkaneen tutkintaryhmän työ.

Verkkojulkaisu Long Play kertoi viikonloppuna, että Forss oli toiminut moderaattorina poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä, jossa osa keskusteluista oli avoimen rasistisia. Ryhmässä oli muun muassa pilkattu itsemurhaa yrittänyttä turvapaikanhakijaa.

Ryhmässä oli kaikkiaan 2800 entistä tai nykyistä poliisia. Forss luopui moderaattorin tehtävistä tultuaan valituksi poliisin uuden vihapuhetutkintatyöryhmän tutkinnanjohtajaksi.

Ryhmän paljastuminen on poikinut vahvan reaktion viranomaisten ja poliitikkojen taholta. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan ryhmän kirjoittelu selvitetään.

Asia on siirtynyt valtakunnansyyttäjänvirastolle. Tämä selvittää, onko asiassa syytä aloittaa esitutkinta.

Poliisi perusti vihapuhetyöryhmän maaliskuussa. Sen tarkoitus on puuttua netissä tapahtuviin, rikoksen tunnusmerkit täyttäviin ylilyönteihin.

– Netissä kiristynyt ilmapiiri on alkanut vaikuttaa suoraan myös toimintaan kadulla. Vihapuheella onkin nykyään välitön vaikutus yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen. Tämä on nähty esimerkiksi Helsingissä viimeisen vuoden aikana järjestetyissä lukuisissa mielenosoituksissa, mutta myös erilaisten ryhmien rekrytointikampanjoissa. Nettiä ei voi enää erotella jollakin tavalla irralliseksi todellisesta maailmasta, vaan kaikki netissä tapahtuva heijastuu myös kaduille ja tällä on vaikutusta ihmisten turvallisuuden tunteeseen, kommentoi ryhmän esimiehenä toimiva rikosylikomisario Jonna Turunen Poliisin tiedotteessa huhtikuussa.

Ryhmän toiminnan tekee ongelmalliseksi se, että laista ei löydy vihapuherikoksen käsitettä.

Ryhmässä toimii kahdeksan tutkijaa. Forss on toiminut ryhmässä tutkinnanjohtajana ja rikoskomisariona maaliskuun alusta.

Marko Forss valittiin vuoden poliisiksi vuonna 2011.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?