Digitoday

Theresa May rusikoi salattua verkkoviestintää – vaatii internetin sääntelyä

rac

Julkaistu:

Terrorismi ja internet
Britannian pääministerin mukaan verkosta on poistettava paikat, jotka mahdollistavat ääri-islamismin leviämisen. Käytännössä kyseessä on vaatimus aiempaa tiukemmasta verkkovalvonnasta.
Britannian pääministeri Theresa May otti sunnuntaina kantaa internetin valvontaan Lontoon terrori-iskun jälkimainingeissa. May vaati kansainvälisiä internetin sääntelyn mahdollistavia sopimuksia, jotka vähentäisivät terroristien mahdollisuuksia toimia verkossa.

– Emme voi sallia tämän ideologian turvapaikkaa, jota se tarvitsee levitäkseen. Tämä on juuri sitä, minkä internet ja suuret verkkopalveluja tuottavat yritykset mahdollistavat, May kommentoi The Independentin mukaan.

Britannia on yksi maailman aktiivisimmista verkkoa valvovista länsimaista. Maan sähköinen tiedustelupalvelu GCHQ tekee tiivistä yhteystyötä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n kanssa.

Maa sääti viime vuoden lopulla Snooper’s charteriksi (urkkijalaki) kutsutun lain, joka muun muassa antaa valtiolle myös oikeuden pitää yllä suuria tietokantoja täynnä kansalaisten henkilökohtaisia tietoja, vaikka heitä ei epäiltäisi rikoksista. Tämän lisäksi laki velvoittaa viestintäpalvelujen tarjoajat pitämään kirjaa asiakkaidensa digitaalisten palveluiden käytöstä ja tekee aikuisviihteeseen käsiksi pääsemisestä aiempaa hankalampaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EU totesi Britannian lain EU:n lakien vastaiseksi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Britannian pääministeri vaatii salatun verkkoviestinnän kieltämistä. Mayn edeltäjä David Cameron peräänkuulutti yksityisten keskustelujen estämistä verkossa jo vuonna 2015.

Kyseessä on silti tiettävästi ensimmäinen kerta, kun pääministeri vaati kansainvälistä yhteistyötä salatun verkkoviestinnän rajoittamiseksi.