Onko tietokoneessasi ssd-levy? Vältä näitä virheitä

Ssd-levyn pilaaminen väärällä käytöllä on vaikeaa, mutta sen eliniän pidentämisestä tuskin on mitään haittaakaan.

Tietokoneissa vahvasti yleistyneet ssd-levyt tiedon tallennukseen poikkeavat merkittävästi perinteisistä kiintolevyistä. Tyypillisesti flash-muistiin perustuvissa ssd-levyissä ei ole liikkuvia osia, mutta ne voivat silti kulua käytössä.

Lue tästä, miten voit varjella ssd-levyäsi turhalta kulumiselta. Juttu perustuu Cnetin ja Technical Tips -teknologiablogin vinkkeihin.

Ohjelmat ajan tasalle

Ssd-levyn omistajan kannattaa huolehtia, että käytössä on paitsi mahdollisimman tuore käyttöjärjestelmä, myös – tilanteen salliessa – levyn uusi firmware-ohjelmisto.

Nykyaikaiset käyttöjärjestelmät, kuten Windows 10 ja MacOS Sierra, tukevat kyllä ssd-levyjä, mutta ohjelmistopäivitykset saattavat tuoda tullessaan parannuksia myös ssd-levyjen käsittelyyn.

Levyjen oma laiteohjelmisto, eli firmware, puolestaan on vastuussa levyn toiminnasta ja niihin valmistajat julkaisevat ajoittain päivityksiä, jotka korjaavat virheitä ja parantavat suorituskykyä.

Jo käytössä olevan ssd-levyn firmwaren päivittäminen voi kuitenkin olla konstikasta, joten jos ostat ssd-levyn irrallaan muusta tietokoneesta, huolehdi ennen sen asennusta, että firmware on ajan tasalla. Tätä varten levy tulee kytkeä usb- tai sata-kaapelilla tietokoneeseen, ja firmware tulee päivittää levyn valmistajan apuohjelmiston avulla.

Kirjoitus minimiin

Ssd-levy poikkeaa kiintolevyistä siinä, että ssd-levy tukee sen erilaisen tekniikan vuoksi rajallista määrää kirjoituskertoja.

Voit vähentää kirjoittamista levylle kytkemällä pois Windowsin horrostilan (hibernation), josta heräämiseksi muistin sisältö kirjoitetaan levylle. Horrostila ei ole sama asia kuin lepotila, joka ei vaikuta ssd-levyn elinikään.

Horrostilan poisto vaatii hieman uskallusta. Paina hiiren oikealla napilla vasemman alakulman Windows-nappia ja valitse Komentokehote (järjestelmänvalvoja). Windows esittää varmistuksen, johon tulee vastata Kyllä. Nyt avautuvassa komentokehotteessa kirjoita powercfg -h off ja paina Enter-näppäintä. Nyt olet kytkenyt horrostilan pois. Voit palauttaa sen komennolla powercfg -h.

Ssd-levyt myös vähentävät tarvetta horrostilalle, joka palauttaa Windowsin käytön siihen tilaan, jossa se oli ennen horrosta. Ssd-levyt toimivat sen verran nopeasti, että tietokone joka tapauksessa käynnistyy vikkelästi – vaikkakaan ei ilman horrostilaa siihen tilanteeseen, johon viimeksi jäätiin.

Eroon vanhoista tottumuksista

Ssd-levyt eivät tarvitse joitakin niitä toimintoja, joiden käyttö perinteisten kiintolevyjen kanssa on juurtunut syvälle selkäytimeen. Päinvastoin niistä voi olla jopa hallaa.

Levyn suorituskyvyn mittaus, niin sanottu benchmarkkaus, kannattaa jättää väliin. Ssd-levyt ovat joka tapauksessa nopeampia kuin kiintolevyt, ja suorituskyvyn mittaus tuhlaa vain rajallisia kirjoituskertoja.

Myös kiintolevyn eheytys lukeutuu tarpeettomiin toimenpiteisiin, koska tiedon hajaantumisella ympäri levyä ei ole vaikutusta suorituskykyyn. Ssd:n eheytys vain työllistää levyä ilman syytä.

Viimeisimpien Windowsin ja MacOS:n versioiden pitäisi osata tunnistaa, millainen levy on käytössä ja kytkeä automaattinen eheytys pois päältä.

Jätä tilaa

Kuten vanhaa kiintolevyä, ei ssd-levyäkään kannata täyttää kokonaan. Kyse ei ole niinkään levyn kulumisesta, vaan suorituskyvyn ylläpidosta. Voi olla paikallaan pitää vapaana jopa 25 prosenttia ssd-levyn tilasta, joskin niiden lähtökohtaisesti pienehköt kapasiteetit voivat tehdä tästä haastavaa ja vähemmän houkuttelevaa.

Muista tämä

Cnetin ja Technical Tipsin artikkeleissa on paljon muitakin vinkkejä. Kaiken keskellä tulee kuitenkin pitää mielessä, että syytä mihinkään paniikkiin ei normaalikäytössä ole.

Tavallinen ssd-levy kestää erittäin suuren määrän kirjoituskertoja, ja rajaa on vaikea saavuttaa normaalissa käytössä. Suurellakin päivittäisellä kuormituksella ssd voi kestää käyttöä selvästi yli kymmenen vuotta.

Ssd-levyn kokemalla kulutuksella saattaa kuitenkin olla merkitystä esimerkiksi tilanteissa, joissa vanhan tietokoneensa haluaa myydä eteenpäin tai kaivaa naftaliinista uusiokäyttöä varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?