Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

Monet Facebook-käyttäjät jakavat tietämättään huijausta, joka voi johtaa kalliiseen ansaan.

22.5.2017 11:54

Facebookissa on levinnyt viime päivien ajan nopeasti useita linkkejä, jotka johdattavat huomiota herättävillä otsikoilla epäilyttäville sivustoille. Linkkejä klikkaavat Facebook-käyttäjät saattavat huomaamattaan myös itse levittää haittalinkkejä eteenpäin.

Linkit näyttävät nettiuutisilta, joissa otsikoiden mukaan kerrotaan lapsen salaa kuvaamasta isoäidistä, naisten käyttämästä raiskaussuojasta sekä halvoista Samsung Galaxy S8 -puhelimista. Muitakin versioita voi olla liikkeellä.

Erikoista linkeissä on se, että pelkkä niiden klikkaaminen riittää usein kopioimaan ne Facebook-käyttäjän profiilisivulle. Lankaan menneen Facebook-ystävistä näyttää siis siltä, kuin käyttäjä itse jakaisi linkkiä eteenpäin.

Yhteinen nimittäjä tuntuu olevan linkeissä mainittu teespoon-alkuinen verkko-osoite.

Osoitteesta löytyy ainakin väärennetty uutinen euron hintaisista Samsung Galaxy S8 -puhelimista. Huijausuutinen houkuttelee todennäköisesti niin sanottuun tilausansaan, jossa käyttäjä huomaamattaan sitoutuu maksamaan kuukausimaksua tarpeettomasta palvelusta.

Esimerkiksi poliisi on varoittanut eri keinoilla houkuttelevista tilausansoista viime maaliskuussa.

Facebook-madon käyttämää keino, jolla se kopioi itsensä klikkaajan tekemäksi päivitykseksi ei ole tiedossa. Jos huomaa omalla Facebook-sivullaan epäilyttävän päivityksen, jota ei ole tehnyt, se kannattaa poistaa. Tarpeen mukaan on hyvä varoittaa myös Facebook-ystäviä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?